Zamiast lepić, lepiej je rolować. Tradycyjne pierogi w nowoczesnej wersji to świetny sposób na szybki obiad

Smakują wyśmienicie, ale ich przygotowanie spędza sen z powiek niejednej gospodyni. Pierogi, choć uwielbiane przez większość Polaków, nie należą do najłatwiejszych i najszybszych dań. Lepienie ich to dość żmudna, a dla niektórych nawet nudna praca, jednak istnieje dobra alternatywa dla tradycyjnego podawania pierogów. Można je rolować. Będą równie smaczne, a zaoszczędzimy dużo czasu.

Pierogi można jeść prawie ze wszystkim. Doskonale smakują z owocami, serem, mięsem czy nadzieniem ziemniaczano-twarogowym. Można je również podawać gotowane, smażone, z okrasą lub śmietaną. To niezwykle uniwersalne i tradycyjne dla kuchni polskiej danie niestety nie jest proste w przygotowaniu. Pierogi podczas gotowania są dość kapryśne. Lubią się otwierać, farsz ucieka i z garnka, zamiast pysznego pieroga, wyjmujemy smutną kluchę. Wiele gospodyń zniechęca również wielogodzinne lepienie ciasta. Z tego powodu powstała alternatywa - pierogi rolowane. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a do tego znacznie szybsze od tradycyjnej wersji.

Jak rolować ciasto, by pierogi się nie rozwaliły?

Co najważniejsze i pocieszające, nie trzeba nic zmieniać w przepisie. Zarówno ciasto na pierogi, jak i farsz przygotowujemy nadal z tych samych, tradycyjnych składników. To metoda ich łączenia jest inna i specyficzna, jednak nie sprawi trudności. 

Ciasto należy rozwałkować na dość cienki prostokąt i na całą jego powierzchnie wykładamy farsz. Ze względu na to, że musi się on na cieście utrzymać, nie zrobimy w ten sposób, np. pierogów z jagodami. Jednak farsz mięsny lub na pierogi ruskie nada się tu idealnie. Tak przygotowane ciasto zwijamy ostrożnie w roladę. Co bardzo ważne, boki należy zawinąć pod spód, by zrolowane ciasto zachowało swoją formę. Przygotowaną roladę pierogową należy owinąć czystą ściereczką i zabezpieczyć materiał na końcach sznurkiem. 

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Ugotuj je w ten sposób. Będą wyśmienite

Kolejną różnicę stanowi gotowanie rolowanych pierogów. Zawiniętą w ściereczkę roladę należy włożyć do wrzącej, osolonej wody. Wówczas wystarczy poczekać około 30 minut, aż ciasto będzie gotowe.

Po tym czasie należy ciasto z farszem ostrożnie wyjąć z garnka, odwinąć ze ściereczki i pokroić na mniejsze "plastry" rolady mierzące około 3-4 cm. Choć rolowane pierogi będą smakować znakomicie jedzone świeżo po ugotowaniu, jeszcze lepsze będą podsmażone na maśle i okraszone cebulką oraz boczkiem. Choć czas gotowania się tu wydłuża, nasze ręce nie będą strudzone wielogodzinnym lepieniem pierogów i w finalnym rozrachunku obiad przygotujemy znacznie szybciej. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.