Cynaderki. Przepis, który zachwyci podniebienia. Wyjątkowy smak zawdzięcza się prostej metodzie

Obiad z duszonych nerek wieprzowych to pomysł na oryginalne danie. Jego wykonanie jest dość proste, ale wymaga poświęcenia czasu. Jak zrobić cynaderki? Przedstawiamy przepis, z którym przygotujecie wyjątkowy obiad.

Cynaderki to danie, które coraz rzadziej gości na naszych stołach. Jak je przyrządzić, aby miały wyjątkowy smak? Kluczem do tego dania jest kremowy sos, który powstaje na bazie wywaru z włoszczyzny. Kolejną ważną kwestią będzie właściwe oczyszczenie i namoczenie nerek przed gotowaniem.

Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników

Cynaderki - przepis na wyśmienite danie o doskonałym smaku

Składniki:

  • sześć nerek wieprzowych,
  • trzy marchwie,
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • trzy cebule,
  • pięć liści laurowych,
  • siedem ziaren ziela angielskiego,
  • mąka i masło na zasmażkę,
  • cytryna,
  • sól i pieprz do smaku.

Przed gotowaniem cynaderki należy namoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Nerki oczyść z błonek i przekrój każdą z nich na pół. Umieść je w misce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na około godzinę. Po tym czasie wymień wodę i pozostaw je na kolejną godzinę. Następnie odcedź nerki, wypłucz i zalej wodą z dodatkiem soku z połowy cytryny i odstaw je na pół godziny.
  2. Umyj, obierz i pokrój marchew, pietruszkę i seler. Umieść je w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj całość. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. 
  3. Nerki przełóż do oddzielnego garnka i gotuj je przez około kwadrans. Podgotowane nerki wyjmij z wody i pokrój na drobniejsze kawałki.
  4. Przygotuj cebule - obierz je i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do rondla z odrobiną masła i zrumień. Dodaj dwie łyżki mąki i rozprowadź mieszankę przestudzonym wywarem z warzyw i zagotuj całość. Zmniejsz ogień, dokładnie wymieszaj sos i dodaj do niego pokrojone nerki. Dopraw całość solą i pieprzem i gotuj na najmniejszym ogniu przez kolejny kwadrans. 
  5. Cynaderki można podawać z pieczywem i z dodatkiem ugotowanych warzyw.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.