Barszcz ukraiński - kolorowe danie rodem z tradycyjnej kuchni. Sekretem są te warzywa i mięsna wkładka

Barszcz ukraiński to przepis na aromatyczną i sycącą zupę, która obłędnie smakuje. Tradycyjna wersja dania opiera się na wywarze mięsnym i dużej ilości warzyw. Warto jednak trzymać się podstawowej zasady - tu rządzi prostota, jakość i smak!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz przepisu na obiad w tradycyjnym stylu, barszcz ukraiński sprawdzi się idealnie. Babcina receptura na aromatyczną zupę opiera się na mięsnym bulionie, jednak to buraczki odgrywają tu szczególną rolę. Poniżej zdradzamy przepis, który wypełni dom obłędnym zapachem i pięknie prezentuje się na talerzach. 

Barszcz ukraiński - domowa zupa z mnóstwem warzyw

Podstawą każdej pysznej zupy jest bulion - dlatego barszcz ukraiński warto przygotować na żeberkach wieprzowych i odrobinie drobiu, np. skrzydełkach z indyka. W ten sposób stworzymy aromatyczną bazę, która w połączeniu z warzywami da obłędny smak i aromat. Na liście produktów nie może zabraknąć buraków, ziemniaków, marchwi, kapusty włoskiej i odrobinie soku z cytryny. Istotne są także swojskie dodatki, które są gwarancją smaku. 

W babcinym przepisie zdradzamy jak w kilku prostych krokach przygotować kolorowe i smaczne danie. Tradycyjny smak uzyskamy dzięki swojskim i świeżym produktom, dlatego warto zadbać o najlepszą jakość i małe szczegóły takie jak dodatek masła, soku z cytryny czy świeżej zieleniny. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński 

Składniki na bulion: 

  • 300 g skrzydełek indyka,
  • 200 g żeberek wieprzowych,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek pora,
  • pół selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Dodatkowo: 

  • 3 buraki,
  • 300 g kapusty włoskiej, 
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 3 duże ziemniaki, 
  • 2 marchewki,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • sok z połówki cytryny,
  • łyżka masła, 
  • koperek.

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużego garnka przekładamy umyte mięso - żeberka i skrzydełka, a następnie zalewamy całość wodą. Wskazówka - jeśli chcesz, by zup była bardziej rzadka, można wlać odrobinę więcej wody. 
  2. Następnie dodajemy obraną pietruszkę, seler oraz przyprawy - sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. 
  3. Po tym czasie wyławiamy wszystkie składniki lub odcedzamy bulion. Dodajemy drobno pokrojone buraczki i marchew. Po 10 minutach gotowania do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz fasolkę - gotujemy kolejne 10 minut. 
  4. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę, którą następnie podsmażamy na maśle razem z czosnkiem. Składniki dodajemy do barszczu razem z poszatkowaną kapustą i pomidorami z puszki. 
  5. Na koniec dodajemy obrane mięso oraz sok z cytryny. Zupę gotujemy kolejne 20 minut - doprawiamy, ozdabiamy koperkiem i gotowe. Opcjonalnie można dodać także kwaśnej śmietany. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.