Sposób na idealnego schabowego. Trzymaj się tych zasad, a kotlety będą smakować jak z luksusowej restauracji

Niewątpliwie warto próbować kulinarnych nowości jednak tradycyjne dania uratują każdy rodzinny obiad. Smaki, które znamy z dzieciństwa zawsze będą zajmować specjalne miejsce w naszych sercach. Warto jednak tych wspomnień nie zepsuć i stanąć na wysokości zadania. Jak przygotować idealnego schabowego? Trzymaj się tych zasad, a będzie smakował jak z luksusowej restauracji.

Klasyczny obiad w polskim stylu. Kto nie uwielbia dobrze przygotowanych kotletów schabowych w towarzystwie ziemniaków i świeżych surówek? Tradycyjne posiłki stawiają jednak przed nami wyzwanie. Każdy zna ich smak i wyczuje, gdy popełnimy kulinarne faux-pas. Z tego powodu warto trzymać się kilku ważnych zasad, by kotlety smakowały niczym z pięciogwiazdkowej restauracji.

Zacznijmy od podstaw. Dobre mięso jest najważniejsze

Na przestrzeni wieków kuchnie różnych krajów i regionów mieszały się ze sobą, zyskiwały nowe smaki i kształty. Nasz polski, uwielbiany schabowy to więc nic innego jak lokalna wersja wiedeńskiego sznycla. Kotlety schabowe przygotowuje się z wieprzowiny i to właśnie jej jakość wpływa najmocniej na smak naszego obiadu. Przygotowując schaboszczaki, najlepiej wybrać schab robiony ze świni rasy złotnickiej lub puławskiej. Mięso to idealnie nadaje się do smażenia, jest bardzo soczyste i smaczne. Jeśli zależy nam na dodatkowej soczystości, warto sięgnąć po schab z kością. 

Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania

Smażenie jest tu kluczowe

Gdy przygotujemy już mięso przychodzi czas na kolejną ważną zasadę - jak smażyć kotlety, by były chrupiące z wierzchu i miękkie w środku? Przede wszystkim należy dobrze rozbić schabowe na cienkie placki. Im bardziej rozbijemy włókna mięsa, tym bardziej rozpływać się będą w ustach. Nikt nie lubi żuć mięsa w nieskończoność. Wystarczy je panierować w bułce tartej, jednak jaki tłuszcz wybrać do smażenia?

Najlepiej sprawdzi się tu smalec. Kotlety przygotowane na tym tłuszczu będą bardziej soczyste i aromatyczne. Wystarczy odrobinę smalcu rozpuścić na patelni i bardzo dobrze podgrzać. Temperatura gra tu ogromną rolę. Jeśli wrzucimy kotlety na zbyt zimny tłuszcz, panierka będzie odchodzić od mięsa. Z kolei, gdy smalec będzie zbyt gorący, schabowe spalą się z wierzchu, a w środku będą nadal surowe.

Trzeba pamiętać, że wieprzowina piecze się zdecydowanie dłużej niż drób, dlatego należy uważać na temperaturę smażenia. Wysokiej jakości gatunek mięsa (najlepiej z kością) oraz smażenie na dobrze rozgrzanym smalcu to dwie kluczowe zasady znakomitego obiadu. Dzięki temu wzniesiesz smak kotletów schabowych na wyższy poziom. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.