Zupa jarzynowa po babcinemu. Ugotuj ją na rosole, ale nie zapomnij o pysznych kuleczkach - będzie najlepsza

Zupa jarzynowa to przepis na obiad, który nigdy nie zawodzi. Jarzynowa jest smaczna, rozgrzewająca, a jeśli masz pod ręką trochę wczorajszego rosołu, zrobisz ją w pół godziny. Jednak nasze babcie gotowały jarzynową z dodatkiem, który większości z nas kojarzy się z zupą mleczną. Jak zrobić jarzynową z zacierkami? Poznaj przepis naszych babć na zupę na rosole.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa jarzynowa daje nam szereg możliwości. Możemy zrobić ją na wywarze warzywnym, ale także mięsnym i świetnie sprawdzi się do tego rosół, który pozostał z niedzielnego obiadu. Do zupy jarzynowej możesz dodać wszystko - marchewki, ziemniaki, kalafiora, fasolkę czy brukselkę. Nasze babcie często dodawały do zupy jarzynowej zacierki - mączne kluseczki, które zagęszczały zupę i dodawały jej smaku. Jak zatem zrobić taką jarzynową, jaka pamiętamy z czasów dzieciństwa? Oto przepis.

Zupa jarzynowa - przepis babci

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • pół kalafiora
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • garść brukselki (może być mrożona)
  • biała część pora
  • 1 l wczorajszego rosołu
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy
  • śmietana
  • natka pietruszki 
  • mąka i woda na zacierki

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i oczyść (nie licząc mrożonych). Następnie pokrój na kawałki. Pora podsmaż na maśle.
  2. W garnku zagotuj rosół, dodaj warzywa (ziemniaki, marchewki i podsmażonego pora) i na niewielkim ogniu gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj mrożone warzywa, gotuj przez 5-8 minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej odrobinę wody, by płyn wystawał ponad pozion warzyw.
  3. Kiedy warzywa się gotują, przygotuj zacierki. Do miski przesiej ok. 100 g mąki, dodaj szczyptę soli oraz kilka łyżek wody. Zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto, następnie odrywaj małe kawałki ciasta i palcach je "ukulaj".
  4. Zacierki wrzucaj bezpośrednio na gotującą się zupę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj odrobinę kurkumy dla koloru. Następnie odlej odrobinę wywaru z zupy i zahartuj nim śmietanę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze kilka minut.

Zupę jarzynową udekoruj posiekaną natką lub koperkiem i podawaj z kromką pieczywa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.