• Link został skopiowany

Zupa jarzynowa po babcinemu. Ugotuj ją na rosole, ale nie zapomnij o pysznych kuleczkach - będzie najlepsza

Zupa jarzynowa to przepis na obiad, który nigdy nie zawodzi. Jarzynowa jest smaczna, rozgrzewająca, a jeśli masz pod ręką trochę wczorajszego rosołu, zrobisz ją w pół godziny. Jednak nasze babcie gotowały jarzynową z dodatkiem, który większości z nas kojarzy się z zupą mleczną. Jak zrobić jarzynową z zacierkami? Poznaj przepis naszych babć na zupę na rosole.
zupa jarzynowa
Luis Echeverri Urrea / shutterstock

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa jarzynowa daje nam szereg możliwości. Możemy zrobić ją na wywarze warzywnym, ale także mięsnym i świetnie sprawdzi się do tego rosół, który pozostał z niedzielnego obiadu. Do zupy jarzynowej możesz dodać wszystko - marchewki, ziemniaki, kalafiora, fasolkę czy brukselkę. Nasze babcie często dodawały do zupy jarzynowej zacierki - mączne kluseczki, które zagęszczały zupę i dodawały jej smaku. Jak zatem zrobić taką jarzynową, jaka pamiętamy z czasów dzieciństwa? Oto przepis.

Zupa jarzynowa - przepis babci

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • pół kalafiora
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • garść brukselki (może być mrożona)
  • biała część pora
  • 1 l wczorajszego rosołu
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy
  • śmietana
  • natka pietruszki 
  • mąka i woda na zacierki

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i oczyść (nie licząc mrożonych). Następnie pokrój na kawałki. Pora podsmaż na maśle.
  2. W garnku zagotuj rosół, dodaj warzywa (ziemniaki, marchewki i podsmażonego pora) i na niewielkim ogniu gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj mrożone warzywa, gotuj przez 5-8 minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej odrobinę wody, by płyn wystawał ponad pozion warzyw.
  3. Kiedy warzywa się gotują, przygotuj zacierki. Do miski przesiej ok. 100 g mąki, dodaj szczyptę soli oraz kilka łyżek wody. Zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto, następnie odrywaj małe kawałki ciasta i palcach je "ukulaj".
  4. Zacierki wrzucaj bezpośrednio na gotującą się zupę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj odrobinę kurkumy dla koloru. Następnie odlej odrobinę wywaru z zupy i zahartuj nim śmietanę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze kilka minut.

Zupę jarzynową udekoruj posiekaną natką lub koperkiem i podawaj z kromką pieczywa.

Więcej o: