Dodaj do naleśników ten nabiał. Efekt? Zaskakujący - uzyskasz idealną konsystencję i niebanalny smak

Naleśniki to danie, któremu nie da się oprzeć. Przepis na nie zna niemal każdy, jednak ta metoda gwarantuje niebanalny smak i perfekcyjne ciasto. Wystarczy zadbać o odpowiednią temperaturę składników i zmienić mleko na inny nabiał. Efekt jest o niebo lepszy od klasycznej receptury.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na naleśniki to przysłowiowa bułka z masłem, jeśli jednak zależy nam na perfekcyjnym efekcie, trzeba włożyć w przygotowania odrobinę sprytu i miłości. Standardowy skład warto zatem nieco przeanalizować i wykorzystać nietypową alternatywę. 

Naleśniki - przepis na ciasto bez mleka

Szukasz pomysłu na ekspresowe, tanie i jednocześnie zjawiskowe danie? Naleśniki to zawsze dobry wybór, który niemal zawsze smakuje obłędnie. Można je podać na wiele smacznych i oryginalnych sposobow - zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami. Sekret tkwi jednak w cieście, jego strukturze i smaku. 

Naleśniki bez grama mleka to ciekawy przepis, który gwarantuje idealnie sprężyste, delikatne i smaczne ciasto. Produkt wystarczy zastąpić innym nabiałem - mowa tu o kefirze, który nie tylko jest gwarancją niebanalnego smaku, ale i perfekcyjnej struktury. Innym ważnym szczegółem jest temperatura składników - najlepiej wyciągnąć je wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis na domowe naleśniki na kefirze

Składniki: 

  • 400 g kefiru naturalnego,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • dwie łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie warto podkreślić, że kefir i jajka należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, by miały temperaturę pokojową.  
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier waniliowy. Sypkie produkty dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie wbijamy jajka, wlewamy kefir i roztopione masło. 
  3. Tak przygotowane składniki dokładnie miksujemy na gładką masę, pozbawioną grudek mąki. Gdy ciasto osiągnie idealną konsystencję, odkładamy je na 20 minut leżakowania. 
  4. Po tym czasie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor - jeśli mamy dostęp do specjalnej patelni do naleśników, nie trzeba smarować jej tłuszczem. Jeśli jednak zajedzie taka potrzeba, warto sięgnąć po masło klarowane. 
  5. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.