Chlebek bananowy Ani Starmach. Potrzebujesz tylko widelca i miski. "Na jednym kawałku się nie skończy"

Chlebek bananowy to zarówno świetny i szybki do zrobienia deser, jak i doskonały pomysł na to, jak wykorzystać bardzo dojrzałe banany. Takie owoce nadają się do niego idealnie. Poza nimi będziecie potrzebowali jeszcze tylko kilku składników, a jeśli chodzi o sprzęt, to wystarczą wam jedynie widelec i miska.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Chlebek bananowy to jeden z najprostszych wypieków, jaki widział świat. W jego przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie. Szybkim i prostym przepisem na chlebek bananowy podzieliła się jakiś czas temu Ania Starmach. Przepis dodała do zapisanych relacji na swoim Instagramie.

Jurorka programu MasterChef Junior do swojego chlebka dodaje składnik, który nie jest typowy dla wszystkich przepisów na ten wypiek - masło orzechowe. Chlebek bananowy Ani Starmach zawiera również rodzynki, ale oczywiście nie jest to niezbędny składnik. Możecie je pominąć, jeśli za nimi nie przepadacie. 

Gwiazda zapewnia, że chlebek bananowy z jej przepisu wychodzi mięciutki i słodki, a także wspaniale pachnie.

Na jednym kawałku się nie skończy

- zapowiada.

Jeśli chcecie się przekonać, czy Ania Starmach ma rację, przetestujcie jej przepis na chlebek bananowy. Poniżej znajdziecie wszystkie szczegóły.

Zobacz wideo Zobacz również nasz przepis na monkey bread

Chlebek bananowy Ani Starmach

Składniki:

  • 4 banany,
  • jajko,
  • 90 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 170 g mąki pszennej tortowej lub orkiszowej,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • opcjonalnie: garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

Banany obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Rozgniatamy je widelcem. Masło i masło orzechowe rozpuszczamy razem w garnuszku, a potem przelewamy do bananów. Dodajemy cukier i mieszamy. Potem wbijamy jajko i znów mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną, którą można zastąpić proszkiem do pieczenia. Dalej mieszamy.

Jeśli chcecie dodać rodzynki, wsypujecie je na tym etapie. Jest to jednak opcjonalny dodatek. Znów mieszamy i tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 45-50 minut. To, czy ciasto się upiekło, sprawdzamy później patyczkiem - jeśli po wbiciu w środek (nie z brzegu, ponieważ to właśnie na środku ciasta zwykle pieką się najdłużej) i wyciągnięciu z ciasta jest suchy, oznacza to, że chlebek bananowy można już jeść.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.