Przepis na kopytka. Pychota! Przygotujesz je z trzech składników, które z pewnością masz w domu

Szukasz pomysłu na prosty obiad z kanonu kuchni polskiej? Przepis na kopytka z pewnością pomoże w przygotowaniu przepysznego obiadu. Do ich wykonania wystarczą tylko trzy składniki: ziemniaki, mąka i jajko.

Kopytka to jedno z najprostszych dań kuchni polskiej. Ich przygotowanie jest wyjątkowo łatwe i nie wymaga wiele czasu. Jak je zrobić? Będą potrzebne jedynie trzy składniki, które z pewnością znajdują się w każdej kuchni. Chodzi o ziemniaki, mąkę pszenną i jajka. Wystarczy połączyć produkty i uformować kopytka.

Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników

Przepis na kopytka jest dziecinnie prosty

To danie jest bardzo uniwersalne - można je łączyć z różnymi mięsami i sosami albo jeść tylko ze skwarkami i posiekanym koperkiem lub pietruszką. Jako uzupełnienie kopytek sprawdzą się np. buraczki z papryką oraz kapusta kiszona.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • dodatkowo można usmażyć skwarki i posiekać natkę pietruszki do posypania kopytek.

Tradycyjne kopytka najlepiej jeść od razu po ugotowaniu

Kopytka smakują najlepiej bezpośrednio po ugotowaniu, ale jeżeli nie zjecie wszystkich od razu, można odgrzać je później na patelni.

Przygotowanie:

  1. Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki. Po przestudzeniu przeciśnij je przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodaj przesianą mąkę i jajko. Zagnieć ciasto energicznymi ruchami na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć lekko lepką konsystencję. Należy uważać z dodawaniem mąki - może ona spowodować, że kopytka staną się twarde i nie będą puszyste po ugotowaniu, dlatego najlepiej dosypywać ją z umiarem.
  2. Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i podziel je na kilka części, z których formuj podłużne części. Z przygotowanych fragmentów ukośnie odkrawaj kopytka.
  3. W większym garnku zagotuj sporą ilość wody. Kiedy zacznie się gotować, dodaj soli i wrzucaj kopytka partiami. Po umieszczeniu ich w garnku mieszaj je, aby nie przywarły do dna garnka. Powinny się gotować przez około dwie minuty.
  4. Gotowe kopytka ostrożnie wyjmuj z garnka łyżką cedzakową. Najlepiej smakują bezpośrednio po ugotowaniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.