Jajka w panierce to doskonała alternatywna dla jajek z majonezem i szczypiorem. Nie może zabraknąć ich na żadnym wielkanocnym stole. Tam, gdzie tylko się pojawią, od razu robią furorę. Przygotowanie panierowanych jajek nie jest trudne i nie wymaga dużo czasu, więc tym bardziej warto poświęcić chwilę, by mogły królować na stole.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Jajka w panierce na Wielkanoc. Sekret tkwi w panierce
Panierowane jajka - przepis, który potrafi zaskoczyć. Sekret smaku tkwi w panierce, więc to jej warto poświęcić najwięcej uwagi. Z łatwością przygotujemy ją dzięki bułce tartej i dodatkowej porcji jajka. Nie wolno jednak zapominać o przyprawach, dzięki którym jajko zyska całkowicie nową odsłonę. Pamiętaj więc, że aby by było aromatycznie, nie warto oszczędzać na przyprawach.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajka w panierce na Wielkanoc - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- jajka (liczba zależna od preferowanej porcji),
- mąka,
- jajko (do panierki),
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka,
- słodka papryka,
- czosnek granulowany,
- kurkuma,
- curry,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo lub na miękko - w zależności od preferowanej konsystencji.
- Następnie obieramy jajka ze skorupek i obtaczamy po kolei w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawami.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy panierowane jajka do uzyskania złotego koloru, z każdej strony.
- Panierowane jajka przekładamy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączymy je z tłuszczu.
- Panierowane jajka podajemy w dowolnej formie. Świetnie będą smakować z sosem czosnkowym lub tzatziki.