Jajka w panierce na Wielkanoc. Nie ukrywamy, że brzmi kosmicznie. Ale i smakuje nieziemsko

Jajka w panierce - przepis na Wielkanoc, obok którego nie da się przejść obojętnie. Brzmi dziwnie, wygląda jeszcze dziwniej, a w rezultacie smakuje rewelacyjnie. Jak przygotować jajka w panierce, by zaskoczyć gości? Podpowiadamy.

Jajka w panierce to doskonała alternatywna dla jajek z majonezem i szczypiorem. Nie może zabraknąć ich na żadnym wielkanocnym stole. Tam, gdzie tylko się pojawią, od razu robią furorę. Przygotowanie panierowanych jajek nie jest trudne i nie wymaga dużo czasu, więc tym bardziej warto poświęcić chwilę, by mogły królować na stole.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jajka w panierce na Wielkanoc. Sekret tkwi w panierce

Panierowane jajka - przepis, który potrafi zaskoczyć. Sekret smaku tkwi w panierce, więc to jej warto poświęcić najwięcej uwagi. Z łatwością przygotujemy ją dzięki bułce tartej i dodatkowej porcji jajka. Nie wolno jednak zapominać o przyprawach, dzięki którym jajko zyska całkowicie nową odsłonę. Pamiętaj więc, że aby by było aromatycznie, nie warto oszczędzać na przyprawach.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jajka w panierce na Wielkanoc - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • jajka (liczba zależna od preferowanej porcji),
  • mąka,
  • jajko (do panierki),
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • słodka papryka,
  • czosnek granulowany,
  • kurkuma,
  • curry,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo lub na miękko - w zależności od preferowanej konsystencji.
  2. Następnie obieramy jajka ze skorupek i obtaczamy po kolei w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawami.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy panierowane jajka do uzyskania złotego koloru, z każdej strony.
  4. Panierowane jajka przekładamy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.  Dzięki temu odsączymy je z tłuszczu.
  5. Panierowane jajka podajemy w dowolnej formie. Świetnie będą smakować z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.