Babka cytrynowa - przepis na Wielkanoc i do kawki. Będzie wilgotna i pachnąca dzięki zasadzie trzech pięćdziesiątek

Babka cytrynowa to bardzo prosty przepis na wielkanocny stół, ale także do codziennej kawki. Wykonanie jest banalne, a babka długo pozostaje wilgotna i pieknie pachnie cytrynami. Jak ją zrobić, żeby była idealna? Zasada trzech pięćdziesiątek pomoże zapamiętać kluczowe proporcje - najpierw mąka, potem cukier, w końcu masło. Wszystkiego o 50 g mniej.

Więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Do Wielkanocy jeszcze sporo czasu, ale żeby oszczędzić sobie nerwów i stresu, warto wcześniej pomyśleć nad świątecznym menu. Wiadomo, na Wielkanoc nie może zabraknąć babki, a my dziś zdradzimy ci przepis na babkę cytrynową, która uda się każdemu, dzięki łatwym do zapamiętania proporcjom. Zaczynając od mąki, trzeba schodzić z wagi o 50 g. Te proporcje zagwarantują perfekcyjny efekt.

Babka cytrynowa - przepis nie tylko na Wielkanoc

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej (typ 500 bedzie w sam raz)
  • 300 g cukru
  • 250 g masła
  • sok z cytryny
  • 6 średnij jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia z lekkim czubkiem
  • kandyzowana skórka cytrynowa (opcjonalnie)
  • kasza manna 

Sposób wykonania:

  1. Masło wyjmij z lodówki, bu zrobiło się miękkie. Następnie włóż je do miski i dodaj cukier. Za pomoca miksera utrzyj całość na puch.
  2. Do utartego masła wbijaj jajko po jajku, cały czas miksując. Na koniec wlej sol wyciśnięty z cytryny (lub dwóch, jesli lubisz intensywaniejszy aromat) i miskuj jeszcze chwilę. 
  3. Do masy z masła, cukru i jajek przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową, jeśli jej używasz. Następnie za pomocą szpatułki wymieszaj całość do połączenia składników. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia (może to byc keksówka lub forma na babę), natłuść ja masłem i oprósz kaszą manną. Następnie wlej do formy ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
  5. Babkę cytrynową piecz przez ok. godzinę, lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu udekoruj lukrem lub cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.