-
Haps
-
Jak przygotować
- Babka cytrynowa - przepis na Wielkanoc i do kawki. Będzie wilgotna i pachnąca dzięki zasadzie trzech pięćdziesiątek
Babka cytrynowa - przepis na Wielkanoc i do kawki. Będzie wilgotna i pachnąca dzięki zasadzie trzech pięćdziesiątek
Babka cytrynowa to bardzo prosty przepis na wielkanocny stół, ale także do codziennej kawki. Wykonanie jest banalne, a babka długo pozostaje wilgotna i pieknie pachnie cytrynami. Jak ją zrobić, żeby była idealna? Zasada trzech pięćdziesiątek pomoże zapamiętać kluczowe proporcje - najpierw mąka, potem cukier, w końcu masło. Wszystkiego o 50 g mniej.
Więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Do Wielkanocy jeszcze sporo czasu, ale żeby oszczędzić sobie nerwów i stresu, warto wcześniej pomyśleć nad świątecznym menu. Wiadomo, na Wielkanoc nie może zabraknąć babki, a my dziś zdradzimy ci przepis na babkę cytrynową, która uda się każdemu, dzięki łatwym do zapamiętania proporcjom. Zaczynając od mąki, trzeba schodzić z wagi o 50 g. Te proporcje zagwarantują perfekcyjny efekt.
Babka cytrynowa - przepis nie tylko na Wielkanoc
Składniki:
- 350 g mąki pszennej (typ 500 bedzie w sam raz)
- 300 g cukru
- 250 g masła
- sok z cytryny
- 6 średnij jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia z lekkim czubkiem
- kandyzowana skórka cytrynowa (opcjonalnie)
- kasza manna
Sposób wykonania:
- Masło wyjmij z lodówki, bu zrobiło się miękkie. Następnie włóż je do miski i dodaj cukier. Za pomoca miksera utrzyj całość na puch.
- Do utartego masła wbijaj jajko po jajku, cały czas miksując. Na koniec wlej sol wyciśnięty z cytryny (lub dwóch, jesli lubisz intensywaniejszy aromat) i miskuj jeszcze chwilę.
- Do masy z masła, cukru i jajek przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową, jeśli jej używasz. Następnie za pomocą szpatułki wymieszaj całość do połączenia składników.
- Przygotuj formę do pieczenia (może to byc keksówka lub forma na babę), natłuść ja masłem i oprósz kaszą manną. Następnie wlej do formy ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Babkę cytrynową piecz przez ok. godzinę, lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.