Znany cukiernik zrobił słodki przysmak Grecji. Przygotowanie to niecałe 10 minut

Kuchnia świata może zaskakiwać swoim smakiem i oryginalnością. Jeśli nie masz szansy na podróżowanie, spróbuj przygotować najpopularniejsze smakołyki w domu. Paweł Małecki pokazał co zrobić, aby w kuchni zagościła Grecja.

Baklawa to bardzo popularny deser, który znany jest w kuchni greckiej, tureckiej, bułgarskiej i perskiej. Przygotowany jest na bazie ciasta filo, które określane jest jako ciasto listkowe. Jednak niektórzy zamieniają je na bardziej dostępne ciasto francuskie. Wnętrze wypieku to duża ilość orzechów takich jak pistacje, orzechy włoskie, czy migdały. Dodatkowe efekty smakowe są zapewniane przez słodki syrop, który przygotowuje się w prosty sposób.

Znany cukiernik, Paweł Małecki postanowił odtworzyć przepis i pokazać, że nie jest on skomplikowany. Jego wkład w uformowanie baklawy trwał niecałe 10 minut. Resztę wykonał piekarnik.

Przepis na baklawę

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 75 g migdałów,
  • 60 g masła,
  • 75 g cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 75 g orzechów nerkowca,
  • 100 g pistacji,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 200 ml wody.
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sok z cytryny oraz miód. Całość podgrzej na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć.
  2. Syrop doprowadź do zagotowania i gotuj go przez około 3 minuty, do momentu zgęstnienia. Następnie odstaw do przestygnięcia.
  3. Masło umieść w rondelku i rozpuść. Przygotowaną blaszkę wysmaruj cienką warstwa rozpuszczonego tłuszczu.
  4. Ciasto francuskie podziel na 3 równe części. Pierwszy kawałek delikatnie oprósz mąką i rozwałkuj na wielkość blaszki. Włóż go do formy, a wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem.
  5. Wszystkie orzechy posiekaj w drobną kostkę lub zmiel. Następnie podziel je na dwie równe części. Połowę wsyp na ciasto, które znajduje się w foremce.
  6. Pierwszą warstwę przykryj drugim plackiem ciasta francuskiego i powtórz czynność.
  7. Ostatni kawałek ciasta ułóż na warstwie orzechów i delikatnie całość dociśnij.
  8. Ostrym nożem pokrój warstwy aż do samego końca. Mają powstać kwadraty.
  9. Wierzch baklawy posmaruj masłem i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wierzch powinien być złoty. Jeśli boisz się, że ciasto będzie za szybko się podpiekać, przykryj je folią aluminiową.
  10. Po wypieczeniu polej baklawę zimnym sosem i odstaw do przestudzenia.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA