Jajecznica bez grama jajek? Ta wersja smakuje obłędnie i do złudzenia przypomina klasykę

Kto powiedział, że wegańskie śniadanie musi być nudne? Obalamy mity i przedstawiamy przepis na obłędną tofucznicę. Aromatyczna, kolorowa i sycąca propozycja na pierwszy posiłek z pewnością zastąpi klasyczną jajecznicę.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dieta wegańska to niekończące się inspiracje kulinarne bazujące wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Dania są kolorowe, ciekawe w smaku, zdrowe i oczywiście obłędnie smaczne. Wystarczy odrobina kreatywności i zmiana dotychczasowych nawyków, by w pełni cieszyć się jej urokami. Warto zacząć zatem od śniadania, a konkretnie tofucznicy!

Tofucznica, czyli wege śniadanie w klasycznej odsłonie

Jajka to dla wielu z nas podstawowy produkt śniadaniowy - niestey wiele osób z różnych powodów musi wyeliminować je z diety lub najzwyczajniej rezygnuje z produktów pochodzenia odzwierzęcego. Zamiast rezygnować z klasycznej jajecznicy, można jednak przygotować jej o wiele zdrowsza i ciekawszą wersję. Mowa tu o tofucznicy, która podbiła serca wegan i nie tylko. 

Tofucznica to zamiennik klasycznego śniadania - wegański produkt gwarantuje jednak niepowtarzalny smak, błogą konsystencję i piękne, kolorowe danie. Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy podsmażyć tofu z ulubionymi warzywami i preferowaną mieszanką przypraw. Efekt to prawdziwa uczta wszystkich zmysłów - poczynając od uciechy dla oka, a kończąc na obłędnym finiszu na podniebieniu. 

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Przepis na tofucznicę, czyli wegańską wersję jajecznicy

Składniki: 

  • kostka tofu naturalnego,
  • średniej wielkości pomidor,
  • połowa cebuli,
  • łyżka oleju,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • świeży szczypior. 

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę drobno siekamy, pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę na złoty kolor. W tym czasie odsączamy tofu z wody i przy pomocy widelca rozgniatamy na drobne kawałki. Tofu doprawiamy kurkumą, papryką, solą i pieprzem. 
  3. Tofu wrzucamy na patelnię i przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidora i dusimy kolejne kilka minut. Opcjonalnie wsypujemy płatki drożdżowe. 
  4. Tak przygotowaną tofucznicę przekładamy na talerz. Serwujemy ze świeżym szczypiorkiem, pieczywem i ulubionymi dodatkami. 
  5. Wskazówka - do tofucznicy poza pomidorem możemy dodać także inne warzywa. Świetnie sprawdzi się cukinia, szpinak, por czy czerwona cebula. 
Więcej o: