Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wielkanoc w tym roku świętujemy 9 kwietnia. Niektórzy już się przygotowują, szukając przepisów i inspiracji. Wiele osób zastanawia się między innymi, jakie ciasto na Wielkanoc zrobić. W głowie mamy oczywiście klasyczne mazurki z kajmakiem czy z czekoladą, ale można spojrzeć trochę szerzej. Lista ciast wielkanocnych jest bowiem znacznie bogatsza. Jedną z propozycji może być np. pascha waniliowa. Jak ją zrobić? Nie jest to trudne, ale będą wam potrzebne na pewno trzy przedmioty: lniana ściereczka, talerzyk lub drewniana deseczka oraz coś ciężkiego. Do dzieła!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukier z masłem ucieramy na gładką masę. Twaróg razem z żółtkami dwukrotnie mielimy w maszynce. Do masła ubitego z cukrem po łyżce dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy, aż masa stanie się idealnie gładka.
Migdały sparzamy, obieramy i siekamy. Dodajemy do masy. Z laski wanilii wyjmujemy ziarenka i też dorzucamy do masy. Dokładnie utartą paschę owijamy lnianą ściereczką, by obciekła. Następnie wkładamy do formy, obciążamy okrągłą deseczką lub talerzykiem (o mniejszej średnicy niż rant formy) i na wierzch kładziemy jeszcze ciężki przedmiot. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia, przed podaniem, dekorujemy paschę wiśniami. Ciasto na Wielkanoc, inne niż mazurek, gotowe!