Babka majonezowa. Jeden prosty składnik sprawi, że będzie miała idealną strukturę i subtelny smak

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto przygotować przepis na wyjątkowe ciasto, które sprawdzi się w święta. Podajemy recepturę na kremowe ciasto, którego smak podkreśli... majonez!

Szukasz przepisu na babkę o lekkiej, wilgotnej strukturze? Przedstawiamy przepis na wielkanocne ciasto z dodatkiem majonezu - ten jeden składnik sprawi, że babka będzie miała idealną konsystencję i oryginalny smak. Zrobisz ją w kilku prostych krokach. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem lub polewą czekoladową. 

Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników

Babka majonezowa - kremowa i niesamowicie delikatna

Składniki:

  • cztery jajka,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki majonezu,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Na polewę:

  • tabliczka białej czekolady,
  • ćwierć szklanki śmietanki kremówki.

Upieczoną babkę można polać lukrem lub polewą z białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Żółtka oddziel od białek. Ubij białka ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i żółtka dalej miksując. Następnie na mniejszych obrotach dodawaj majonez i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj dalej całość, aż powstanie gładka, jednolita masa. 
  3. Przygotuj formę do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz babkę w 180 st. C przez około 45 minut na grzaniu góra-dół. Kiedy babka się upiecze, zostaw ją w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby przestygła.
  4. Dodatkowo można posypać babkę cukrem pudrem lub przygotować polewę z białej czekolady albo lukier. Aby zrobić polewę, wystarczy pokroić czekoladę, zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać do niej czekoladę i wymieszać dokładnie całość. Babkę można polewać przestudzoną polewą.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: