-
Haps
-
Jak przygotować
- Babka majonezowa. Jeden prosty składnik sprawi, że będzie miała idealną konsystencję i subtelny smak
Babka majonezowa. Jeden prosty składnik sprawi, że będzie miała idealną strukturę i subtelny smak
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto przygotować przepis na wyjątkowe ciasto, które sprawdzi się w święta. Podajemy recepturę na kremowe ciasto, którego smak podkreśli... majonez!
Szukasz przepisu na babkę o lekkiej, wilgotnej strukturze? Przedstawiamy przepis na wielkanocne ciasto z dodatkiem majonezu - ten jeden składnik sprawi, że babka będzie miała idealną konsystencję i oryginalny smak. Zrobisz ją w kilku prostych krokach. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem lub polewą czekoladową.
Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników
Babka majonezowa - kremowa i niesamowicie delikatna
Składniki:
- cztery jajka,
- szczypta soli,
- szklanka cukru,
- pół szklanki majonezu,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Na polewę:
- tabliczka białej czekolady,
- ćwierć szklanki śmietanki kremówki.
Upieczoną babkę można polać lukrem lub polewą z białej czekolady
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka oddziel od białek. Ubij białka ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i żółtka dalej miksując. Następnie na mniejszych obrotach dodawaj majonez i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj dalej całość, aż powstanie gładka, jednolita masa.
- Przygotuj formę do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz babkę w 180 st. C przez około 45 minut na grzaniu góra-dół. Kiedy babka się upiecze, zostaw ją w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby przestygła.
- Dodatkowo można posypać babkę cukrem pudrem lub przygotować polewę z białej czekolady albo lukier. Aby zrobić polewę, wystarczy pokroić czekoladę, zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać do niej czekoladę i wymieszać dokładnie całość. Babkę można polewać przestudzoną polewą.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl