Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto przygotować przepis na wyjątkowe ciasto, które sprawdzi się w święta. Podajemy recepturę na kremowe ciasto, którego smak podkreśli... majonez!
Fot. Emilia_Baczynska/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Szukasz przepisu na babkę o lekkiej, wilgotnej strukturze? Przedstawiamy przepis na wielkanocneciasto z dodatkiem majonezu - ten jeden składnik sprawi, że babka będzie miała idealną konsystencję i oryginalny smak. Zrobisz ją w kilku prostych krokach. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem lub polewą czekoladową.
REKLAMA
Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników
Babka majonezowa - kremowa i niesamowicie delikatna
Składniki:
cztery jajka,
szczypta soli,
szklanka cukru,
pół szklanki majonezu,
pół szklanki mąki pszennej,
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Na polewę:
tabliczka białej czekolady,
ćwierć szklanki śmietanki kremówki.
Upieczoną babkę można polać lukrem lub polewą z białej czekolady
Przygotowanie:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Ubij białka ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i żółtka dalej miksując. Następnie na mniejszych obrotach dodawaj majonez i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj dalej całość, aż powstanie gładka, jednolita masa.
Przygotuj formę do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz babkę w 180 st. C przez około 45 minut na grzaniu góra-dół. Kiedy babka się upiecze, zostaw ją w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby przestygła.
Dodatkowo można posypać babkę cukrem pudrem lub przygotować polewę z białej czekolady albo lukier. Aby zrobić polewę, wystarczy pokroić czekoladę, zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać do niej czekoladę i wymieszać dokładnie całość. Babkę można polewać przestudzoną polewą.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl