Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w wyjątkowe smaki, aromaty i kolory. Wśród nich wyróżnić można kapuściane specjały, a w szczególności gołąbki, które uwielbia niemal każdy. Domowa receptura przygotowana w ekspresowej wersji bez zawijania skradnie serca domowników i sprawi, że będą prosić o dokładkę!
Mądra Babcia robi je inaczej. Gołąbki bez zawijania i kapusty
Gołąbki bez zawijania - ekspresowa wersja obiadowej klasyki
Przepis na gołąbki to tradycja, która w wielu domach jest wręcz przekazywana z pokolenia na pokolenia. Babcina wersja klasycznego dania jest obłędnie smaczna, jednak wymaga długich przygotowań i wielu etapów, które są czasochłonne. Warto zatem postawić na prostotę i znacznie skrócić listę czynności. Mowa tu o metodzie bez zawijania, która wymaga jedynie połączenia wszystkich składników, uformowania estetycznych porcji i zapieczenia w piekarniku. Efekt jest obłędnie smaczny, a kuchenne czynności trwają zaledwie kilkanaście minut.
Zobacz wideo
Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na zapiekane w piekarniku gołąbki bez zawijania
Składniki:
- 800 g zmielonej łopatki wieprzowej,
- 800 g kapusty,
- 2 cebule,
- jajko,
- 100 g suchego ryżu,
- garść koperku lub natki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Składniki na sos pomidorowy:
- 1,5 l bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki passaty lub przecieru,
- sól,
- pieprz,
- ulubione zioła.
Sposób przygotowania:
- Zmieloną łopatkę przekładamy do dużej miski.
- Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, kroimy na pół, wycinamy głąb i bardzo drobno szatkujemy. Warto użyć robota kuchennego lub szatkownicy - to znacznie usprawni cały proces. Tak przygotowane warzywo solimy, mieszamy i dokładnie ugniatamy, a następnie odkładamy, by puściła sok.
- Odciśniętą kapustę przekładamy do mięsa razem z wcześniej ugotowanym ryżem.
- Cebulę podsmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju i przekładamy do mięsa z kapustą. Całość doprawiamy, wbijamy jajko, poszatkowany koperek i całość dokładnie mieszamy dłonią.
- Tak przygotowane gołąbki podsmażamy na odrobinie oleju na dużym ogniu z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowujemy sos - w rondelku łączymy bulion z passatą, przyprawami i koncentratem, Gdy sos się ładnie zredukuje, zalewamy nim gołąbki.
- Tak przygotowane danie zapiekamy w 180 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie gołąbki serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Gołąbki za 5 zł. To przepis Katarzyny Bosackiej na tanie danie obiadowe