Gołąbki, czyli mięsno-kapuściany miks bez zawijania. Alternatywę dla klasyki wystarczy tylko... zapiec

Gołąbki to jedno z flagowych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Niestety mozolne przygotowanie często zniechęca - warto zatem nieco urozmaicić klasyczną wersję i przyszykować na obiad gołąbki bez zawijania. Dodatkowym atutem jest możliwość zapiekania w piekarniku, co znacznie przyśpiesza podanie posiłku.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w wyjątkowe smaki, aromaty i kolory. Wśród nich wyróżnić można kapuściane specjały, a w szczególności gołąbki, które uwielbia niemal każdy. Domowa receptura przygotowana w ekspresowej wersji bez zawijania skradnie serca domowników i sprawi, że będą prosić o dokładkę!

Przepis na gołąbki z cukinii wg Mądrej BabciMądra Babcia robi je inaczej. Gołąbki bez zawijania i kapusty

Gołąbki bez zawijania - ekspresowa wersja obiadowej klasyki 

Przepis na gołąbki to tradycja, która w wielu domach jest wręcz przekazywana z pokolenia na pokolenia. Babcina wersja klasycznego dania jest obłędnie smaczna, jednak wymaga długich przygotowań i wielu etapów, które są czasochłonne. Warto zatem postawić na prostotę i znacznie skrócić listę czynności. Mowa tu o metodzie bez zawijania, która wymaga jedynie połączenia wszystkich składników, uformowania estetycznych porcji i zapieczenia w piekarniku. Efekt jest obłędnie smaczny, a kuchenne czynności trwają zaledwie kilkanaście minut. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na zapiekane w piekarniku gołąbki bez zawijania 

Składniki: 

  • 800 g zmielonej łopatki wieprzowej,
  • 800 g kapusty, 
  • 2 cebule,
  • jajko,
  • 100 g suchego ryżu,
  • garść koperku lub natki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia. 

Składniki na sos pomidorowy: 

  • 1,5 l bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki passaty lub przecieru,
  • sól,
  • pieprz, 
  • ulubione zioła. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zmieloną łopatkę przekładamy do dużej miski. 
  2. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, kroimy na pół, wycinamy głąb i bardzo drobno szatkujemy. Warto użyć robota kuchennego lub szatkownicy - to znacznie usprawni cały proces. Tak przygotowane warzywo solimy, mieszamy i dokładnie ugniatamy, a następnie odkładamy, by puściła sok. 
  3. Odciśniętą kapustę przekładamy do mięsa razem z wcześniej ugotowanym ryżem. 
  4. Cebulę podsmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju i przekładamy do mięsa z kapustą. Całość doprawiamy, wbijamy jajko, poszatkowany koperek i całość dokładnie mieszamy dłonią. 
  5. Tak przygotowane gołąbki podsmażamy na odrobinie oleju na dużym ogniu z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
  6. Przygotowujemy sos - w rondelku łączymy bulion z passatą, przyprawami i koncentratem, Gdy sos się ładnie zredukuje, zalewamy nim gołąbki. 
  7. Tak przygotowane danie zapiekamy w 180 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie gołąbki serwujemy z ulubionymi dodatkami. 

Gołąbki bez zawijania Katarzyny BosackiejGołąbki za 5 zł. To przepis Katarzyny Bosackiej na tanie danie obiadowe

Więcej o: