Jak zrobić pomidorową z rosołu? Wykorzystaj zupę z niedzielnego obiadu i daj jej drugie życie

Po niedzielnym obiedzie w lodówce zostały resztki? Zamiast jeść kolejny dzień tę samą zupę, lepiej przygotuj inny smaczny posiłek. Jak zrobić pomidorową z rosołu? Wystarczy odrobina wody, koncentratu i śmietany. Mając gotowy bulion, zupę przygotujesz w mgnieniu oka.

Zupa pomidorowa to pyszny i sycący posiłek, który przygotujesz wyjątkowo szybko. Jak zrobić pomidorową z rosołu? Wystarczy, że posiadasz już gotowy bulion. Jeśli w niedzielę zajadałaś się tą tradycyjną zupą przy rodzinnym stole, w ciągu tygodnia wystarczy, że dodasz kilka składników i będziesz cieszyć się równie smacznym obiadem

Składniki:

  • 1-1,5 l rosołu,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 150 ml śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz i cukier,
  • natka pietruszki,
  • 1 opakowanie wybranego makaronu.
Zobacz wideo Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Jak zrobić pomidorową z rosołu? Dodaj ten składnik, by wyszła wyśmienita

Pozostały z obiadu rosół przecedzamy na sitku i podgrzewamy. Jeśli jest go za mało warto dolać odrobinę wody. Gdy zupa będzie gorąca, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Jednocześnie gotujemy makaron w osolonej, wrzącej wodzie w osobnym garnku. Odcedzamy, gdy będzie gotowy.

W osobnym naczyniu śmietanę łączymy z mąką, solą oraz cukrem. Następnie dolewamy pół szklanki gorącego bulionu i całość mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Połączoną z zupą śmietanę dolewamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

Gotową zupę najlepiej podawać ze świeżym makaronem, choć doskonale nada się ten ugotowany wcześniej do rosołu. Przed podaniem wystarczy udekorować pomidorową natką pietruszki. Będzie smakować obłędnie, a jej przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans. 

Więcej ciekawych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: