Zupa pomidorowa to pyszny i sycący posiłek, który przygotujesz wyjątkowo szybko. Jak zrobić pomidorową z rosołu? Wystarczy, że posiadasz już gotowy bulion. Jeśli w niedzielę zajadałaś się tą tradycyjną zupą przy rodzinnym stole, w ciągu tygodnia wystarczy, że dodasz kilka składników i będziesz cieszyć się równie smacznym obiadem.
Pozostały z obiadu rosół przecedzamy na sitku i podgrzewamy. Jeśli jest go za mało warto dolać odrobinę wody. Gdy zupa będzie gorąca, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Jednocześnie gotujemy makaron w osolonej, wrzącej wodzie w osobnym garnku. Odcedzamy, gdy będzie gotowy.
W osobnym naczyniu śmietanę łączymy z mąką, solą oraz cukrem. Następnie dolewamy pół szklanki gorącego bulionu i całość mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Połączoną z zupą śmietanę dolewamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Gotową zupę najlepiej podawać ze świeżym makaronem, choć doskonale nada się ten ugotowany wcześniej do rosołu. Przed podaniem wystarczy udekorować pomidorową natką pietruszki. Będzie smakować obłędnie, a jej przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans.