Szare kluski - przepis na obiad za grosze. Nasze babcie zawsze podawały je z tymi dwoma dodatkami

Szare kluski to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad, za który zapłacimy jakieś 5 zł. To po prostu kluseczki z gęstego ciasta ziemniaczanego, zsuwane łyżką bezpośrednio na wrzątek. Przepis na pewno pamiętamy z dzieciństwa, a najlepsze szare kluski robiły nasze babcie. Co zrobić, żeby podkręcić ich smak? Babunie wiedziały, co dobre - podawały je z twarogiem i skwarkami.

Więcej przepisów na tanie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Szare kluski to ratunek w sytuacji, kiedy zostaje nam za dużo miesiąca pod koniec pieniędzy, ale także wtedy, kiedy chodzi za nami ochota na smaki dzieciństwa. Szare kluski są bardzo łatwe w wykonaniu, a dodatek skwarek z boczku i pokruszonego twarogu sprawi, że twoje kubki smakowe odlecą do krainy wspomnień o nazwie "babcina kuchnia".

Szare klsuki - przepis na obiad za grosze

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków, najlepiej mączystych
  • 2 jajka
  • ok. 10 łyżek mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 niewielkie cebule
  • kostka tłustego twarogu

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce. Następnie przełóż je do miski i porządnie odciśnij z wody. Wodę pozostaw w misce i odłóż na kilkanaście minut, by na dnie osadziła się skrobia. Następnie ostrożnie odlej wodę, a skrobię dodaj do startych ziemniaków. 
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, wbij jajka i dodaj płaską łyżkę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać jednolita, ale dość gęsta masa.
  3. W większym garnku zagotuj wodę i lekko ją osól. Następnie za pomocą łyżki zsuwaj z miski pojedyncze kluseczki i zamieszaj od dna, by nie przywarły. Gotuj je partiami na niewielkim ogniu ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, ale warto najpierw sprawdzić na jednym, czy jest już gotowy, by nie wyłowić całej partii, która będzie surowa w środku. 
  4. Na patelni wytop boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż apetycznie się zarumieni. Tak przygotowanymi skwarkami polej gorące kluski. Pokrusz także biały ser i zajadaj ze smakiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.