Prosty przepis na naleśniki. Robert Makłowicz dodaje do nich niestandardowy składnik

Dobry przepis na naleśniki powinien znaleźć się w każdym domowym notesie czy przepiśniku (choć wiemy, że wiele osób ciasto robi "na oko"). Proponujemy recepturę, którą dawno temu z widzami swojego programu podzielił się Robert Makłowicz. Naleśniki z tego przepisu według naszych niezależnych testerów okazały się smaczniejsze niż te z przepisu Magdy Gessler.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na naleśniki zawsze warto znać. Nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie nas albo członków naszej rodziny, ochota na te pyszności. Jeżeli jeszcze nie macie ulubionej receptury, proponujemy tę, którą Robert Makłowicz pokazał w jednym z odcinków swojego programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza".

Na zachętę dodamy, że nasza redakcja podczas testu uznała naleśniki z przepisu Makłowicza za lepsze niż te z przepisu Magdy Gessler. Wpływ na taki werdykt z pewnością miała obecność niestandardowego składnika w przepisie pana Roberta, czyli maślanki. Choć nie jest to zaskakujący dodatek, to jednak zazwyczaj nie występuje w tradycyjnych przepisach na naleśniki. Nasz test możecie zobaczyć na poniższym wideo:

Zobacz wideo Starcie gigantów: Gessler vs. Makłowicz. Kto robi lepsze naleśniki?

Prosty przepis na naleśniki. Receptura Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki masła,
  • szklanka maślanki,
  • szczypta cukru,
  • sól.
 

Sposób przygotowania:

Do naczynia najpierw wlewamy maślankę. Cały czas mieszając, stopniowo dosypujemy mąkę. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło. Do maślanki z mąką wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz sól. Następnie, znów nie przerywając mieszania, dolewamy roztopione masło. 

Ciasto wyrabiamy, by było gładkie i puszyste. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wlewamy na nią porcję ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Jeżeli na tym etapie widzimy, że ciasto jest za gęste, można dolać trochę maślanki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.