Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu? Te placki to niebo w gębie i kosztują grosze

W lodówce zostały ziemniaki z wczorajszego obiadu? Nie wyrzucaj ich! To świetna okazja, by poeksperymentować w kuchni. Z gotowanych ziemniaków zrobisz smakowite placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia w głębokim tłuszczu.

Wielokrotnie nie udaje nam się dokładnie przewidzieć, ile resztek zostanie po obiedzie. Jeśli w lodówce został nadmiar ugotowanych ziemniaków, można przygotować z nich zupełnie nową potrawę. Wystarczy dodać kilka składników i upiec pyszne placki ziemniaczane. Ominie cię żmudne i trudne tarcie surowych kartofli oraz smażenie na głębokim oleju. To świetny pomysł na oszczędny i szyki posiłek dla każdego.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 średnie jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • koperek,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny.
Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Placki ziemniaczane bez smażenia. Będą gotowe w 20 minut

Ugotowane i chłodne ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy na gładką masę. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na łyżce masła. Łączymy ziemniaki z cebulą i dodajemy posiekany koperek. Do masy dodajemy przesianą mąkę, wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z uzyskanej masy ziemniaczanej formujemy placki. Smarujemy je delikatnie z obu stron tłuszczem (np. olejem rzepakowym) i układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Placki ziemniaczane pieczemy w 180 st. (grzanie góra dół) przez 10 minut z jednej strony, następnie obracamy je i zostawiamy w piekarniku na kolejne 10 minut. 

Będą smakować bajecznie podane z sosem koperkowo-śmietanowym, ale jeśli lubisz klasyczne smaki, możesz podać je w towarzystwie sosu pomidorowego, a nawet gulaszu. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: