Zupa cebulowa - francuski klasyk z polskim twistem. Dodaj do niej to mięso oraz ser, a smak cię oczaruje

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Polacy uwielbiają korzystać z kuchni innych narodowości i przerabiać przepisy pod swój smak (weźmy na przykład węgierskie leczo). Podobnie jest z zupą cebulową, która smakuje bosko i w oryginale i z polskim twistem. Co jest ważne? Oczywiście boczek, aromatyczny ser i dużo cebuli. Pamiętaj jednak, by nie wyrzucać łupin - przed Wielkanocą sobie podziękujesz.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Naszym zdaniem gotowanie to świetna zabawa i chodzi w niej o to, by próbować, kombinować i odkrywać nowe smaki. Dlatego właśnie dziś mamy dla was przepis na zupę cebulową, nie do końca po francusku, może troszeczkę bardziej po polsku, ale na pewno po mistrzowsku - tak z pewnością określisz jej smak, gdy tylko spróbujesz. Przepis nie jest skomplikowany i zawiera składniki, które zazwyczaj masz w lodówce, w tym boczek, którego oryginalny przepis nie zawiera. Jeśli szukasz niebanalnego, ale zarazem prostego i pysznego przepisu na obiad, oto zupa cebulowa z polskim twistem.

Zupa cebulowa z boczkiem i serem

Składniki:

  • 5 większych białych cebul
  • 100 g boczku wędzonego surowego lub podgardla
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 1,5 - 2 l bulionu mięsnego lub rosołu
  • 100 g sera z dziurami
  • pół szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, kminek
  • do podania: ziołowe grzanki

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obierz z łupin (ale ich nie wyrzucaj). Następnie pokrój w półpiórka. Boczek pokrój w kostkę.
  2. Pokrojony boczek wrzuć do dużego garnka i wytop go na wolnym ogniu. Następnie dodaj cebulę i na wolnym ogniu ją zeszklij. Nie powinna być podsmażona, tylko zeszklona. W razie potrzeby dodaj łyżkę masła. 
  3. Kiedy cebula będzie miała złoty kolor, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na tym etapie wlej pół szklanki białego wina, wymieszaj i poczekaj chwilę, aż alkohol odparuje.
  4. Podduszaj przez 5 minut i zalej całość bulionem, dokładnie zamieszaj łopatką od dna, by "zeskrobać" ewentualne przypalenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. W tym czasie przygotuj grzanki.
  5. Dopraw do smaku przyprawami. Zupę podawaj bardzo gorącą, a po nałożeniu na talerze obficie posyp startym serem. 

Taka zupa to świetny pomysł na codzienny obiad, ale także jako popisowe danie z okazji większych uroczystości. Zupa jest nie tylko pyszna, ale zapewni nam cenny wielkanocny surowiec, czyli łupiny. Dlaczego przed Wielkanocą nie warto ich wyrzucać? Dzięki nim zrobisz najpiękniejsze pisanki - wystarczy, że pomalowane woskiem jajka ugotujesz w wodzie z łupinami cebuli.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.