Zupa cebulowa - francuski klasyk z polskim twistem. Dodaj do niej to mięso oraz ser, a smak cię oczaruje

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Polacy uwielbiają korzystać z kuchni innych narodowości i przerabiać przepisy pod swój smak (weźmy na przykład węgierskie leczo). Podobnie jest z zupą cebulową, która smakuje bosko i w oryginale i z polskim twistem. Co jest ważne? Oczywiście boczek, aromatyczny ser i dużo cebuli. Pamiętaj jednak, by nie wyrzucać łupin - przed Wielkanocą sobie podziękujesz.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Naszym zdaniem gotowanie to świetna zabawa i chodzi w niej o to, by próbować, kombinować i odkrywać nowe smaki. Dlatego właśnie dziś mamy dla was przepis na zupę cebulową, nie do końca po francusku, może troszeczkę bardziej po polsku, ale na pewno po mistrzowsku - tak z pewnością określisz jej smak, gdy tylko spróbujesz. Przepis nie jest skomplikowany i zawiera składniki, które zazwyczaj masz w lodówce, w tym boczek, którego oryginalny przepis nie zawiera. Jeśli szukasz niebanalnego, ale zarazem prostego i pysznego przepisu na obiad, oto zupa cebulowa z polskim twistem.

Szare kluskiSzare kluski - przepis na tani obiad. Babcie podawały je z dwoma dodatkami

Zupa cebulowa z boczkiem i serem

Składniki:

  • 5 większych białych cebul
  • 100 g boczku wędzonego surowego lub podgardla
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 1,5 - 2 l bulionu mięsnego lub rosołu
  • 100 g sera z dziurami
  • pół szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, kminek
  • do podania: ziołowe grzanki

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obierz z łupin (ale ich nie wyrzucaj). Następnie pokrój w półpiórka. Boczek pokrój w kostkę.
  2. Pokrojony boczek wrzuć do dużego garnka i wytop go na wolnym ogniu. Następnie dodaj cebulę i na wolnym ogniu ją zeszklij. Nie powinna być podsmażona, tylko zeszklona. W razie potrzeby dodaj łyżkę masła. 
  3. Kiedy cebula będzie miała złoty kolor, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na tym etapie wlej pół szklanki białego wina, wymieszaj i poczekaj chwilę, aż alkohol odparuje.
  4. Podduszaj przez 5 minut i zalej całość bulionem, dokładnie zamieszaj łopatką od dna, by "zeskrobać" ewentualne przypalenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. W tym czasie przygotuj grzanki.
  5. Dopraw do smaku przyprawami. Zupę podawaj bardzo gorącą, a po nałożeniu na talerze obficie posyp startym serem. 

Biała kiełbasa (zdjęcie ilustracyjne)Surowa czy parzona? Którą białą kiełbasę wybrać do żurku? Nie każda się nada

Taka zupa to świetny pomysł na codzienny obiad, ale także jako popisowe danie z okazji większych uroczystości. Zupa jest nie tylko pyszna, ale zapewni nam cenny wielkanocny surowiec, czyli łupiny. Dlaczego przed Wielkanocą nie warto ich wyrzucać? Dzięki nim zrobisz najpiękniejsze pisanki - wystarczy, że pomalowane woskiem jajka ugotujesz w wodzie z łupinami cebuli.

Więcej o: