Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowa, prosta kuchnia to esencja smaków, kolorów i aromatów. Tu króluje prostota i smak dlatego przepis na grochówkę to strzał w dziesiątkę, szczególnie gdy w najbliższych dniach będzie brakować czasu na przygotowanie obiadu. W składzie nie może zabraknąć mięsnej wkładki, solidnej porcji ziemniaków, marchwi czy cebuli. Efekt syci, rozgrzewa i obłędnie smakuje.
Grochówka - swojska zupa jak za dawnych lat
Wśród kultowych dań kuchni polskiej takich jak pierogi, rosół czy wszelakie kotlety nie może zabraknąć miejsca na domową grochówkę. To sycące i aromatyczne danie opiera się jedynie na swojskich, prostych składnikach - kluczem do sukcesu są jednak dwa rodzaje mięs. Mowa tu o wędzonym boczku i żeberkach, które gwarantują treściwy efekt. W składzie nie może zabraknąć także kolorowych warzyw takich jak ziemniaki, marchew, por, cebula czy czosnek. Przysłowiową wisienką na torcie jest łuskany groch, który należy moczyć przez całą noc oraz solidna porcja majeranku i grubo mielonego pieprzu.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Przepis na domową grochówkę
Składniki:
- 400 g łuskanego grochu,
- 300 g wędzonego boczku,
- 600 g żeberek,
- 400 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- duża pietruszka,
- por,
- seler,
- duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- sól,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania zaczynamy od zalania grochu zimną wodą i moczenie przez całą noc. Na następny dzień płuczemy groch świeżą wodą, odcedzamy.
- Do dużego garnka wkładamy żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy na małej mocy palnika przez około 40 minut. Po tym czasie dodajemy przepłukany groch i gotujemy przez kolejną godzinę - do momentu aż oba składniki zmiękną.
- Wszystkie warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie do gotującego się bulionu.
- Na patelni podsmażamy boczek z cebulką i czosnkiem - gdy składniki nabiorą złotego koloru, dodajemy je wraz z przyprawami do zupy.
- Grochówkę gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec doprawiamy i gotowe.
- Wskazowka - tak przygotowana grochówka świetnie smakuje na następny dzień -wówczas wszystkie smaki się przegryzą i nabiorą charakteru.