Zalewajka - zupa rodem z polskiej wsi. Przygotujesz z kilku składników, jednak kluczem jest majeranek

Kuchnia regionalna słynie ze swojskich smaków i lokalnych rarytasów. Zalewajka to idealny przykład - przepis w wielu domach jest wręcz przekazywany z pokolenia na pokolenie, a opiera się jedynie na kilku bazowych produktach. W składzie króluje prostota i aromaty - mowa tu o mięsnej wkładce, cebuli, ziemniakach i zakwasie żytnim.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak Polska długa i szeroka tyle dóbr kulinarnych, regionalnych wyrobów i oryginalnych przepisów. Niemal każde województwo słynie z lokalnych rarytasów, a jednym z nich jest radomszczańska zalewajka. Zupa rodem z polskiej wsi kusi aromatem i prostotą. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, jednak to dbałość o szczegóły jest gwarancją smaków. 

Zalewajka - przepis na radomszczański rarytas

Wśród domowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i swojskich smaków. Zalewajka to idealny kandydat, który co prawda wraca do łask, jednak młodsze pokolenie nadal  może go nie znać. Mowa tu o zupie przygotowanej z ziemniaków, kiełbasy i zakwasu żytniego. Warto również dodać, że swojski rarytas został zapisany na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Przygotowanie zalewajki jest dziecinnie proste, jednak należy zwrócić uwagę na szczegóły. Mowa tu przede wszystkim o swojskim składzie - o perfekcyjnym smaku decydują lokalne, świeże produkty takie jak grzyby, kiełbasa, zakwas żytni, słonina, ziemniaki czy aromatyczne przyprawy

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis na zalewajkę - na zakwasie żytnim 

Składniki: 

  • 500 ml zakwasu żytniego,
  • 150 g podwędzanej kiełbasy,
  • 150 g słoniny,
  • 500 g ziemniaków,
  • 4 suszone grzyby,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • płaska łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • litr wody,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania zaczynamy od zalania grzybów wodą - najlepeij zrobić to dzień przed planowanym gotowaniem zalewajki. 
  2. W garnku podsmażamy skwarki ze słoniny - gdy nabiorą kolorów i aromatów, dodajemy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, po pół łyżeczki soli i pieprzu. Składniki zalewamy litrem wody, dodajemy także wcześniej pokrojone ziemniaki i grzyby.
  3. Tak przygotowaną zupę należy zagotować - wówczas zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy przez około 20 minut. 
  4. Zakwas łączymy ze śmietaną - całość dokładnie mieszamy. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Miksturę dodajemy do zupy gdy ziemniaki będą miękkie. Zupę ponownie zagotowujemy. 
  5. Zalewajkę doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do talerzy i gotowe!
Więcej o: