Wątróbka wieprzowa. Jak ją przygotować? Zapomnij o jabłku, ten owoc smakuje dużo lepiej

Wątróbka wieprzowa to rodzaj mięsa, które się uwielbia albo nienawidzi. Tego rodzaju opinia krąży w świecie kulinarnym. Jednak nie musi tak być. Wiele zależy od sposobu przygotowania wątróbki oraz użytych dodatków. Tym razem zamiast jabłka postawimy na słodką gruszkę.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Wątróbka wieprzowa często bywa niedocenianym mięsem. Warto zaznaczyć, że włączając ją do codziennej diety, dostarczamy do organizmu witaminy A, D i K. Co więcej, jest także źródłem żelaza oraz cynku. Jeśli szukamy sposobu na to, aby polubić wątróbkę, należy skupić się na jej właściwym sposobie przygotowania. 

Wątróbka wieprzowa. Przepis na miękkie i delikatne mięso

Sekretem dobrej wątróbki jest właściwy proces obróbki termicznej mięsa. Kolejnym trikiem jest skorzystanie z mleka oraz dodanie takich owoców jak jabłka czy gruszki. Dzięki temu danie nabiera lekko słodkiego smaku, jest wilgotne i delikatne.

Zanurzanie wątróbki w mleku pozwala pozbyć się toksyn obecnych w mięsie. Dodatkową zaletą tego kuchennego triku jest fakt, iż potrawa staje się miękka i nie wysycha. Dusząc wątróbkę z cebulą i gruszką uzyskujemy wykwintną potrawę.

Składniki:

  • wątróbka wieprzowa 300 g,
  • 3 duże cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 duże, słodkie gruszki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wątróbka z gruszką. Przepis krok po kroku

  1. Mięso płuczemy pod chłodną wodą. Przekładamy do miski.
  2. Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na pół godziny.
  3. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
  4. Wyjmujemy mięso z mleka, nie płuczemy! Wrzucamy na patelnię i krótko smażymy.
  5. Gruszki myjemy, usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Dzielimy na ćwiartki lub ósemki. Wrzucamy do mięsa.
  6. Całość przykrywamy i dusimy około 10 minut.

Wskazówki:

Mięso solimy już tuż przed podaniem, w przeciwnym razie stanie się twarde. Aby nie wysuszyć wątróbki, nie należy jej zbyt długo podsmażać przed dodaniem owoców. Wystarczy pięć minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.