Wątróbka wieprzowa często bywa niedocenianym mięsem. Warto zaznaczyć, że włączając ją do codziennej diety, dostarczamy do organizmu witaminy A, D i K. Co więcej, jest także źródłem żelaza oraz cynku. Jeśli szukamy sposobu na to, aby polubić wątróbkę, należy skupić się na jej właściwym sposobie przygotowania.
Sekretem dobrej wątróbki jest właściwy proces obróbki termicznej mięsa. Kolejnym trikiem jest skorzystanie z mleka oraz dodanie takich owoców jak jabłka czy gruszki. Dzięki temu danie nabiera lekko słodkiego smaku, jest wilgotne i delikatne.
Zanurzanie wątróbki w mleku pozwala pozbyć się toksyn obecnych w mięsie. Dodatkową zaletą tego kuchennego triku jest fakt, iż potrawa staje się miękka i nie wysycha. Dusząc wątróbkę z cebulą i gruszką uzyskujemy wykwintną potrawę.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wskazówki:
Mięso solimy już tuż przed podaniem, w przeciwnym razie stanie się twarde. Aby nie wysuszyć wątróbki, nie należy jej zbyt długo podsmażać przed dodaniem owoców. Wystarczy pięć minut.