Całe rodziny zajadały się tym małopolskim daniem. Dziś nikt go nie zna, choć jest proste w przygotowaniu

Poznanie starych receptur jest bardzo interesujące, szczególnie dla smakoszy kuchni polskiej. Dzięki temu można poznać smaki, których nie zasmakuje się w codziennym życiu. Przykładem jest małopolska zupa, która ma okrojoną listę składników, a czas jej przygotowania nie przekracza 30 minut.

Każdy region w Polsce może pochwalić się długą listą potraw, które dumnie reprezentuje ten teren. Tak właśnie jest i z kuchnią, która pochodzi z Małopolski. To właśnie tam łącza się z sobą różne smaki, które tworzą oryginalną i swojską kuchnię. Przykładem potrawy, która jest związana z województwem małopolskim, a także z regionem starosądeckim jest zupa bryjka.

Starosądecka kuchnia regionalna

To dzięki Kołom Gospodyń Wiejskich, a także konkursom lokalnych dań można po dziś dzień smakować przysmaków, które kiedyś były codziennością. Zazwyczaj potrawy te miały bardzo okrojoną listę składników, a czas ich przygotowania nie był zbyt długi.

Zupa bryjka jest dobrym przykładem tego, jak kiedyś się jadało. Jest to danie proste, które gotowane jest na bazie mąki razowej i osolonej wody. Aby zupa była pełniejsza dodawało się do niej słoninę lub dziś tak popularny boczek. Na koniec dopełniało się ją mlekiem lub maślanką, a także solą i pieprzem.

Przepis na zupę starosądecka bryjka

Składniki

  • pół litra wody,
  • 200 g mąki pszennej razowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 g słoniny lub boczku,
  • szklanka mleka.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

OFERTY AVANTI24.PL: Podgląd najlepszych stylizacji: z jeansem. Jak będziemy go nosić w nowym sezonie? Kurtka o skróconym fasonie jest boska!

Sposób przygotowania

  1. Wodę wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp sól, zamieszaj.
  2. Do osolonej wody wsyp przesianą mąkę razową. Rozprowadź ją dokładnie i energicznie do momentu aż płyn zgęstnieje. Nie dopuść, aby powstały grudki.
  3. Tak przygotowaną mieszankę gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj pół szklanki zimnej wody, aby całość zahartować.
  4. Na koniec wlej mleko oraz wsyp przysmażony boczek lub słoninę. Danie dopraw pieprzem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.