Każdy region w Polsce może pochwalić się długą listą potraw, które dumnie reprezentuje ten teren. Tak właśnie jest i z kuchnią, która pochodzi z Małopolski. To właśnie tam łącza się z sobą różne smaki, które tworzą oryginalną i swojską kuchnię. Przykładem potrawy, która jest związana z województwem małopolskim, a także z regionem starosądeckim jest zupa bryjka.
To dzięki Kołom Gospodyń Wiejskich, a także konkursom lokalnych dań można po dziś dzień smakować przysmaków, które kiedyś były codziennością. Zazwyczaj potrawy te miały bardzo okrojoną listę składników, a czas ich przygotowania nie był zbyt długi.
Zupa bryjka jest dobrym przykładem tego, jak kiedyś się jadało. Jest to danie proste, które gotowane jest na bazie mąki razowej i osolonej wody. Aby zupa była pełniejsza dodawało się do niej słoninę lub dziś tak popularny boczek. Na koniec dopełniało się ją mlekiem lub maślanką, a także solą i pieprzem.
Składniki
OFERTY AVANTI24.PL: Podgląd najlepszych stylizacji: z jeansem. Jak będziemy go nosić w nowym sezonie? Kurtka o skróconym fasonie jest boska!
Sposób przygotowania
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl