• Link został skopiowany

Przepis na ciasteczka pieguski - smakują lepiej niż sklepowe. Rachu, ciachu i gotowe!

Przedstawiamy przepis na ciasteczka pieguski, które będą świetnym dodatkiem do kawy czy szklanki mleka. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy popołudniową przekąskę. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Oto jak je przygotować.
Pieguski domowej roboty. Smakują lepiej niż kupne
Anna Savina / iStock

Ciastka pieguski to doskonały i bardzo prosty pomysł na słodką przekąskę, która sprawdzi się praktycznie o każdej porze dnia. Ich wykonanie jest bardzo proste, dlatego można przygotowywać je razem z dziećmi. Czas, jaki potrzeba na ich przygotowanie to zaledwie około pół godziny. Do przyrządzenia ciastek można użyć czekolady mlecznej lub deserowej. Aby nadać im niezwykłego aromatu, najlepiej będzie dodać do masy ekstrakt waniliowy.  

Zobacz wideo myk z sierscia

Przepis na ciasteczka pieguski - idealne na drugie śniadanie

Składniki:

  • kostka masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • dwa jajka,
  • szczypta soli,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej.

Taki deser przygotujesz w kilku prostych krokach

Ciastka z kawałkami czekolady wykonasz w kilku bardzo prostych krokach. Wystarczy połączyć wszystkie składniki. Będą wyśmienite do porannej kawy, ale smakują równie dobrze wieczorem ze szklanką mleka.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj mleczną czekoladę.
  2. Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, jajka i ucieraj dalej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsypuj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej mieszaj całość. Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę.
  3. Przygotuj blachę i nakładaj na nią okrągłe, lekko spłaszczone ciastka. Piecz w 190 st. C przez około dziesięć minut. Ciastka powinny nabrać złotej barwy. Po upieczeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku albo w słoiku. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: