Nie może jej zabraknąć na dzisiejszej kolacji. Odpowiednio przygotowane mięso to klucz tego dania

Pustka w głowie podczas przygotowania posiłków może być uciążliwa. Na szczęście mamy na to sposób i proponujemy danie, przy którym nie można przejść obojętnie. Aby wyszło odpowiednio dobre skup się na przygotowaniu mięsa. To ono gra tu pierwsze skrzypce.

Pieczeń rzymska to danie, które wykonane jest z mięsa mielonego, połączone z różnymi składnikami. Jej kształt może przypominać bochenek chleba, a w środku można zobaczyć ugotowane jajko. Podaje się ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niektórzy, aby urozmaicić jej smak polewają ją domowym sosem.

Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na to danie i zdradził, co zrobić, aby było ono idealnie pyszne. Okazuje się, że sekretem głębokiego smaku jest odpowiednio przygotowane mięso. Powinno się je dobrze wyrobić, a wkładając do keksówki ubić, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzięki temu pieczeń nigdy nie wyjdzie sucha jak wiór.

Przepis na pieczeń rzymską Karola Okrasy

Składniki

  • pół kilo mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • większa cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • kajzerka,
  • szczypta soli,
  • łyżka pieprzu czarnego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 łyżki suszonego majeranku,
  • jajko.

Składniki dodatkowe

  • masło do smarowania blachy,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki suszonego majeranku na wierzch pieczeni,
  • natka pietruszki do dekoracji.
Zobacz wideo Przepis na pieczeń rzymską

Sposób przygotowania

  1. Kajzerkę namocz w wodzie i odstaw, by zmiękła. Następnie odciśnij ją z nadmiaru płynu.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Masło rozpuść na patelni  i dodaj do niego olej. Zmniejsz ogień i podsmaż delikatnie warzywa, co jakiś czas mieszaj. Cebula powinna się zeszklić.
  3. Mięso umieść w większej misce i dodaj do niego odsączoną z wody bułką. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Wbij również jajko.
  4. Składniki dokładnie wyrabiaj na gładką, jednolitą masę. Pod koniec dodaj przesmażoną i lekko wystudzoną cebulę z czosnkiem.
  5. Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Do tak przygotowanej blaszki przenieść powstałą masę.
  6. Masę wyrównaj łyżką, a  wierzchu oprósz suszonym majerankiem.
  7. Pieczeń umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz bez przykrycia przez około 45-60 minut.
  8. Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Po tym czasie wyjmij ją z formy, pokrój w plastry i podawaj. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.