Pyzy ziemniaczane, czyli domowy klasyk z farszem. Kluchy podane z tymi dodatkami to niebo na talerzu

W domowym menu nie może zabraknąć ziemniaczanych klasyków - mowa tu o wszelakich kluskach, które obłędnie smakują niemal w każdej wersji. Pyzy to idealny pomysł na tradycyjny obiad, szczególnie te hojnie wypełnione mięsnym farszem. Zaserwowane z tymi dodatkami skradną serca domowników i gości.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kluski i ziemniaczane dania to w polskiej kuchni tradycja, kultywowana od pokoleń. Jedną z ciekawszych form są pyzy nadziane dużą porcją soczystego farszu. Przygotowanie nie jest trudne, jednak kluczem do sukcesu są najmniejsze szczegóły, które gwarantują nie tylko obłędny smak, ale i piękną prezencję na talerzu. 

Pyzy ziemniaczane z mięsnym farszem 

Kuchnia regionalna to prawdziwy rarytas i skarb przekazywany kolejnym pokoleniom. Pyzy to jedno z dań, które często gości na polskich stołach, ale i chętnie serwowane jest przez najróżniejsze restauracje. Sekretem smaku jest prostota i najlepszej jakości składniki, zarówno wykorzystane do ciasta, jak i farszu. 

Pyzy można podać tradycyjnie - z okrasą, cebulką czy zieleniną, ale i nieco bardziej oryginalnie np. z palonym masłem z dodatkiem ziół, infuzowanymi olejami, jadalnymi kwiatami czy w sosie. Dla zwolenników kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej polecamy także grzybowe nadzienie lub przygotowane z substytutu mięsa. 

Zobacz wideo Pyzy z mięsem

Przepis na tradycyjne pyzy hojnie wypełnione farszem

Składniki na bazę:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo: 

  • 400 g łopatki wieprzowej lub mięsa z rosołu,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • ugotowana marchew,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • masło,
  • szalotka.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania rozpoczynamy od obrania ziemniaków. Połowę warzyw standardowo gotujemy w osolonej wodzie, z kolei drugą część ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Ugotowane warzywa przeciskamy przez praskę i studzimy. 
  2. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ugotowanych bulwy. Warzywa dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie łączymy z mąką, solą i pieprzem. Przechodzimy do energicznego zagniatania ciasta - powinno być jędrne i nie kleić się nadmiernie do rąk. Tak uformowaną kulę przykrywamy ściereczką.
  3. Kolejnym krokiem jest farsz - mięso mielimy w maszynce. Podobnie postępujemy z ugotowaną marchewką. Składniki podsmażamy ze sobą na małej ilości oleju, do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane produkty przekładamy do miski, a gdy wystygną, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  4. Przechodzimy do lepienia pyz - z ciasta odrywamy mniejsze porcje, rozklepujemy na dłoni, nadziewamy dużą ilością farszu i ładnie zamykamy masą ziemniaczaną. Formujemy kształt pyzy. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich produktów. 
  5. Pyzy gotujemy cztery minuty w osolonym wrzątku. 
  6. Ziemniaczane kulki z farszem podajemy z okrasą z szalotki i masła. Wskazówka - pyzy możemy zaserwować ze skwarkami, świeżą zieleniną, sprawdzi się także sos np. pieczeniowy czy grzybowy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.