W tych kotletach nie znajdziesz nawet grama mięsa, a smakują doskonale. Potrzebujesz tylko dwa składniki i przyprawy

Podajemy przepis na kotlety jajeczne. To wegetariańskie danie nie zawiera ani grama mięsa. Jego smak warto wzbogacić przyprawami takimi jak lubczyk i pieprz cayenne. Dodatkowo do masę można połączyć z koperkiem lub pietruszką.

Kotlety jajeczne to prosty pomysł na lekki obiad, który można łączyć z różnymi surówkami i gotowanymi warzywami, np. z kalafiorem czy brokułem. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Przepis można modyfikować według własnych upodobań - oprócz podanych przypraw sprawdzą się słodka papryka, kurkuma i gałka muszkatołowa.

Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników

Kotlety jajeczne - przepis na wegetariański obiad

Składniki:

  • pięć jajek ugotowanych na twardo,
  • surowe jajko,
  • półtorej łyżki bułki tartej,
  • pieprz cayenne,
  • suszony lubczyk,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki lub pęczek koperku,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Do kotletów jajecznych idealnie pasuje lubczyk i pieprz cayenne

Smak kotletów jajecznych wydobędziesz dodając do nich odrobinę lubczyku i pieprzu cayenne. Będą komponowały się doskonale z surówką z buraczków i papryki, kapustą kiszoną czy z utartą marchewką z jabłkiem. Do kotletów warto przyrządzić sos chrzanowy lub koperkowy.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj umyte gałązki pietruszki lub koperku.
  2. Ugotuj jajka na twardo. Po przestudzeniu pokrój je i zblenduj z surowym jajkiem. Dodaj półtorej łyżki bułki tartej, lubczyk, pieprz cayenne i pokrojony koperek lub pietruszkę. Na koniec dosyp pieprzu i soli do smaku.
  3. Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety jajeczne aż do zrumienienia. 
  4. Kotlety smakują najlepiej bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem surówki lub gotowanych warzyw.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: