Kotlety jajeczne to prosty pomysł na lekki obiad, który można łączyć z różnymi surówkami i gotowanymi warzywami, np. z kalafiorem czy brokułem. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Przepis można modyfikować według własnych upodobań - oprócz podanych przypraw sprawdzą się słodka papryka, kurkuma i gałka muszkatołowa.
Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników
Kotlety jajeczne - przepis na wegetariański obiad
Składniki:
- pięć jajek ugotowanych na twardo,
- surowe jajko,
- półtorej łyżki bułki tartej,
- pieprz cayenne,
- suszony lubczyk,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki lub pęczek koperku,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- olej rzepakowy do smażenia.
Do kotletów jajecznych idealnie pasuje lubczyk i pieprz cayenne
Smak kotletów jajecznych wydobędziesz dodając do nich odrobinę lubczyku i pieprzu cayenne. Będą komponowały się doskonale z surówką z buraczków i papryki, kapustą kiszoną czy z utartą marchewką z jabłkiem. Do kotletów warto przyrządzić sos chrzanowy lub koperkowy.
Przygotowanie:
- Posiekaj umyte gałązki pietruszki lub koperku.
- Ugotuj jajka na twardo. Po przestudzeniu pokrój je i zblenduj z surowym jajkiem. Dodaj półtorej łyżki bułki tartej, lubczyk, pieprz cayenne i pokrojony koperek lub pietruszkę. Na koniec dosyp pieprzu i soli do smaku.
- Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety jajeczne aż do zrumienienia.
- Kotlety smakują najlepiej bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem surówki lub gotowanych warzyw.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl