-
Haps
-
Jak przygotować
- Jeden trik odmieni dodatek do obiadu. Takiego przepisu nie powstydziłaby się żadna babcia
Jeden trik odmieni dodatek do obiadu. Takiego przepisu nie powstydziłaby się żadna babcia
Marchewka z groszkiem to w wielu domach obowiązkowy dodatek do dań obiadowych. Nic dziwnego, ponieważ dobrze przyrządzona może być naprawdę smaczna. Ten trik pokazuje, że można podrasować przepis, który jest wszystkim tak dobrze znany. Dzięki niemu marchewka będzie delikatna i kremowa.
Kto nigdy nie zasmakował marchewki z groszkiem, która była dodatkiem do klasycznych ziemniaków i kotleta? Ten klasyk z pewnością był widziany chociaż raz w każdym domu. Przygotowanie go nie jest niczym skomplikowanym, a smak zawsze jest niezmiennie dobry.
Piotr Ogiński, który na YouTubie prowadzi kanał Kocham Gotować, sprawił, że przygotowane warzywa wyszły jeszcze bardziej delikatne. Jak to zrobił? Wszystko za sprawą sosu, który nadał całości kremową konsystencję.
Przepis na marchewkę z groszkiem Piotra Ogińskiego
Składniki:
- 400 g mrożonego groszku,
- 8 marchewek,
- 3 szklanki wody,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki śmietanki 36%,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- ocet jabłkowy,
- sól.
Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i przemyj, Groszek wyjmij z zamrażarki i umieść w misce z wodą do rozmrożenia. Następnie marchew pokrój w średnią kostkę. Umieść ją w garnku i posyp łyżeczką soli. Warzywo zalej wodą tak, aby było w całości nią pokryte. Zagotuj, a później zmniejsz ogień.
- Marchewkę gotuj do miękkości i do wyparowania większości wody. Na dnie powinno zostać trochę płynu, nie wylewaj go, ponieważ przyda się w późniejszych krokach.
- W czasie gotowania marchewki przygotuj sos beszamelowy. W rondelku umieść masło i rozpuść je. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i energicznie połącz ją z tłuszczem.
- Kiedy powstała mieszanka zacznie bulgotać, wlej powoli mleko i śmietankę. Ponownie wymieszaj i dopraw solą.
- Marchewkę odcedź, a niewielką ilość wody z jej gotowania wlej do sosu. Sos dalej gotuj i mieszaj, aby się nie przypalił.
- Do garnka z marchewką wlej część ciepłego sosu. Dodaj rozmrożony groszek i wymieszaj.
- Na koniec wlej kilka kropel octu jabłkowego, który podbije smak warzyw. Gotuj całość przez kilka chwil, a następnie podawaj.