Rzeżucha jest specyficzną rośliną. Ma intensywny zapach, dlatego nie każdy decyduje się na domową hodowlę. Jednak smak wynagradza trud. Najczęściej sięgamy po nią wiosną jako dodatek do potraw Wielkanocnych lub piękną dekorację.
Rzeżucha zwana także pieprzycą siewną jest rośliną z rodziny kapustowatych. To dlatego jej aromat podczas wzrostu ma tak szczególny charakter. Spożywanie rzeżuchy dostarcza do organizmu witaminę C, B, A, K oraz E. Od XIX wieku roślina ta ceniona jest także jako zielony przysmak chroniący przed cukrzycą, przeziębieniami oraz stosowano ją jako naturalną pomoc w leczeniu anemii, szkorbutu, czy chorobach układu moczowego.
Aby móc cieszyć się piękną rzeżuchą na Wielkanoc należy wysiać ją odpowiednio wcześnie. Tylko w ten sposób uzyskamy zieloną i gęstą roślinę, która ozdobi stół oraz będzie pysznym dodatkiem. Czas wzrostu wynosi siedem dni, dlatego warto wysiać nasiona już w Niedzielę Palmową, czyli 2 kwietnia. Jak wyhodować domową rzeżuchę? Prosta instrukcja:
Jeśli posiadamy w domu doniczkę, można wsypać do niej ziemię i wysiać w niej ziarna. Ważne, aby pilnować poziomu wilgotności. Zbyt mokre podłoże sprawi, że nasiona zgniją lub zaczną pleśnieć. Suche, wyschną i nic z nich nie wyrośnie.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wyhodowana rzeżucha smakuje wyjątkowo. Można potraktować ją jak kiełki. Wystarczy obciąć roślinę tuż przy ziemi i wrzucić do sałatki. Podczas Wielkanocy przyda się jako smaczna przekąska serwowana do jajek.
Przygotowując kanapki dla rodziny, warto posypać je szczyptą rzeżuchy. Za sprawą lekko pikantnego posmaku śniadanie nabierze wyjątkowego smaku. Rzeżucha sprawdzi się również jako składnik omletu czy warzywnego koktajlu.