Ania Starmach podzieliła się przepisem na szarlotkę. "Najlepsza na świecie. Serio!"

Ania Starmach chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami. Niedawno opublikowała na Instagramie filmik, na którym pokazuje, jak zrobić szarlotkę. W opisie do wideo zapewnia, że jest to najlepsza szarlotka na świecie. "Serio!" - podkreśla. Jesteście ciekawi, jak smakuje szarlotka Ani Starmach? Poniżej znajdziecie przepis.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ania Starmach na Instagramie zgromadziła sporą rzeszę fanów. Jurorkę popularnego programu kulinarnego dla dzieci obserwuje ponad 600 tysięcy osób. Starmach chętnie dzieli się z nimi przepisami i krok po kroku pokazuje, jak je zrobić. W poście opublikowanym 27 lutego gwiazda zaprezentowała swój przepis na szarlotkę. Robi ją nieco inaczej niż pokazuje to klasyczny przepis - zamiast kruszonki Ania Starmach na wierzch ciasta układa bezę. Nie zapomina też o przyprawie, bez której nie może obejść się żadna szarlotka. Mowa oczywiście o cynamonie.

Najlepsza szarlotka na świecie. Serio!

- zachwala swój wypiek. Jeśli chcecie się przekonać, poniżej znajdziecie przepis.

Zobacz wideo Zobaczcie też naszą ekspresową szarlotkę z waniliowym kremem

Szarlotka Ani Starmach. Przepis na ciasto z bezą 

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej tortowej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g drobnego cukru,
  • łyżka wody,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 łyżki masła,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Beza:

  • 3 białka jaj,
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 150 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę łączymy z masłem, cukrem, żółtkami, wodą oraz solą. Zagniatamy i formujemy kulę. Schładzamy w lodówce. Potem wałkujemy, wykładamy do formy i na spodzie robimy nakłucia widelcem. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach Celsjusza w trybie góra-dół.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło w garnku, dorzucamy jabłka i posypujemy cynamonem. Smażymy około 15 minut.

Na koniec robimy bezę. Ubijamy białka na sztywną pianę, a pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną. 

 

Spód szarlotki smarujemy usmażonymi jabłkami. Na wierzch wykładamy bezę. Wstawiamy wszystko razem jeszcze raz do piekarnika tym razem na 40 minut. Ania Starmach cały proces przygotowywania szarlotki dokładnie pokazała na swoim filmiku.

W komentarzach pod postem jurorki pojawiło się sporo próśb o porady: jakich wymiarów formy najlepiej użyć, na jaki tryb ustawić piekarnik czy na której półce w piekarniku ustawić blaszkę. Nie brakowało też głosów zachwytu:

Zrobiłam dziś, przepyszna.
Ta szarlotka to będzie moja kolejna ciążowa zachcianka. Już na sam wygląd mi ślinka cieknie.
Wygląda obłędnie. Zapisuję!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.