Biszkopty bezglutenowe w różnych odsłonach
Biszkopty bezglutenowe są popularne nie tylko wśród osób, które zmagają się z celiakią, ale też w przypadku zdrowych osób. Ograniczenie glutenu w swojej diecie to dobry krok ku lepszemu samopoczuciu. Biszkopty możemy wykonać w różnych wariantach. Wiele osób jest zdania, że dieta bezglutenowa jest trudna w realizacji. Jednak nie do końca jest to prawdą. Na rynku mamy sporą gamę produktów bezglutenowych, które przydadzą się nam w trakcie pieczenia czy gotowania. Poniżej dwa przepisy na biszkopty bez glutenu: jasny i ciemny. Koniecznie sprawdź, jak je wykonać!
Biszkopt bezglutenowy - przepis kakaowy
Interesuje Cię szybki przepis na biszkopt bezglutenowy? Podana przez nas recepturę można wykonać z dodatkiem kakao lub bez. Wybór zależy od Ciebie. Oto sprawdzona receptura z dodatkiem kakao:
Składniki:
- 3 żółtka + 4 jajka - w pokojowej temperaturze
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki prawdziwego kakao
WAŻNE: Składniki muszą mieć pokojową temperaturę.
Wykonanie:
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywno. Można dodać odrobinę soli, aby łatwiej ubić.
- Później dodawaj stopniowo cukier po łyżce.
- Następnie dodawaj po żółtku i jednocześnie ubijaj.
- Ubijaj jeszcze chwilę.
- Przesiej mąkę. Połącz ją z kakao.
- Dodaj masę z ubitych jajek. Wymieszaj łopatką.
- Przygotuj formę. Rozgrzej piekarnik.
- Piecz przez 25 - 30 minut w temperaturze około 170 stopniach.
- Kiedy biszkopt będzie gotowy, wykonaj test patyczka.
- Wyjmij biszkopt, ostudź i podziel na 2 blaty.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady
Wysoki biszkopt bezglutenowy jasny
Wysoki biszkopt bezglutenowy jasny to kolejny deser idealny do popołudniowej kawy. Biszkopt można podzielić na kilka warstw i przełożyć ulubionym nadzieniem (np. dżemem lub kremem śmietankowym). Dobry przepis na biszkopt znajdziecie poniżej.
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 90 g mąki ryżowej
- 5 jajek
- 25 g mąki kukurydzianej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia - bez glutenu
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
- Oddziel żółtka od białek.
- Przesiej mąki.
- Wymieszaj z bezglutenowym proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier.
- Kolejno dodawaj żółtka. Ubijaj.
- Dodaj cukier waniliowy bądź wanilię.
- Dodawaj stopniowo suche produkty. Wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką).
- Przelej masę do tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170 s.
- Piecz do ''suchego patyczka''. Później ostudź.
Zobacz też: