Biszkopt bezglutenowy - jasny i ciemny. Proste przepisy, które zawsze wychodzą

Biszkopt bezglutenowy w ostatnich latach cieszy się dużą popularnością. Dieta bezglutenowa bije rekordy zainteresowania. Słodkości w nieco innej odsłonie to dobry sposób na urozmaicenie swojej diety. Sprawdź, jak wykonać biszkopt bez glutenu.

Biszkopty bezglutenowe w różnych odsłonach

Biszkopty bezglutenowe są popularne nie tylko wśród osób, które zmagają się z celiakią, ale też w przypadku zdrowych osób. Ograniczenie glutenu w swojej diecie to dobry krok ku lepszemu samopoczuciu. Biszkopty możemy wykonać w różnych wariantach. Wiele osób jest zdania, że dieta bezglutenowa jest trudna w realizacji. Jednak nie do końca jest to prawdą. Na rynku mamy sporą gamę produktów bezglutenowych, które przydadzą się nam w trakcie pieczenia czy gotowania. Poniżej dwa przepisy na biszkopty bez glutenu: jasny i ciemny. Koniecznie sprawdź, jak je wykonać!

Biszkopt bezglutenowy - przepis kakaowy

Interesuje Cię szybki przepis na biszkopt bezglutenowy? Podana przez nas recepturę można wykonać z dodatkiem kakao lub bez. Wybór zależy od Ciebie. Oto sprawdzona receptura z dodatkiem kakao:

Składniki:

  • 3 żółtka + 4 jajka - w pokojowej temperaturze
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki prawdziwego kakao

WAŻNE: Składniki muszą mieć pokojową temperaturę.

Wykonanie:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij na sztywno. Można dodać odrobinę soli, aby łatwiej ubić.
  3. Później dodawaj stopniowo cukier po łyżce.
  4. Następnie dodawaj po żółtku i jednocześnie ubijaj.
  5. Ubijaj jeszcze chwilę.
  6. Przesiej mąkę. Połącz ją z kakao.
  7. Dodaj masę z ubitych jajek. Wymieszaj łopatką.
  8. Przygotuj formę. Rozgrzej piekarnik.
  9. Piecz przez 25 - 30 minut w temperaturze około 170 stopniach.
  10. Kiedy biszkopt będzie gotowy, wykonaj test patyczka.
  11. Wyjmij biszkopt, ostudź i podziel na 2 blaty.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady

Wysoki biszkopt bezglutenowy jasny

Wysoki biszkopt bezglutenowy jasny to kolejny deser idealny do popołudniowej kawy. Biszkopt można podzielić na kilka warstw i przełożyć ulubionym nadzieniem (np. dżemem lub kremem śmietankowym). Dobry przepis na biszkopt znajdziecie poniżej. 

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 90 g mąki ryżowej
  • 5 jajek
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia - bez glutenu
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Przesiej mąki.
  3. Wymieszaj z bezglutenowym proszkiem do pieczenia.
  4. Białka ubij na sztywną pianę.
  5. Stopniowo dodawaj cukier.
  6. Kolejno dodawaj żółtka. Ubijaj.
  7. Dodaj cukier waniliowy bądź wanilię.
  8. Dodawaj stopniowo suche produkty. Wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką).
  9. Przelej masę do tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170 s.
  10. Piecz do ''suchego patyczka''. Później ostudź.

Zobacz też: 

Więcej o:
Copyright © Agora SA