Omlet - przepis na bajecznie smaczne śniadanie. Jajeczny placek sprawdzi się w kilku wersjach

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, warto zatem postarać się, by było nie tylko smaczne, ale i dostarczało energii oraz witamin. Przepis na omlet to jajeczna klasyka, która niemal zawsze obłędnie smakuje. Można przygotować go zarówno na słono, jak i słodko, a także dowolnie mieszać ciekawe dodatki.

Więcej smacznych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W śniadaniowym menu, jajka zajmują szczególne miejsce. Możemy przygotować z nich niemal wszystko i podać na masę ciekawych sposobów. Wśród klasyków takich jak jajecznica, sadzone czy na miękko, omlet wypada obłędnie smacznie - ciekawa forma podania pozwala na dowolność wśród dodatków i piękne podanie. 

Omlet - śniadaniowa klasyka w smacznej odsłonie

Jajeczne śniadania to piedestał - omlet jest jednak bardzo wdzięczną, elegancką i obłędnie smaczną formą podania tego bazowego produktu. Wymienić możemy całą masę różnych wersji jajecznego placka, jednak klasyka uchodzi za najlepszą. Mowa tu o oddzieleniu białek od żółtek i ubiciu sztywnej piany - ta metoda gwarantuje puszysty niczym chmurka efekt oraz obłędny smak. Po upieczeniu placek pięknie prezentuje się na talerzu z kolorowymi dodatkami - zarówno słonymi, jak i słodkimi specjałami. 

Klasyczny omlet świetnie smakuje z najróżniejszymi serami, wędliną, świeżymi warzywami, miksem sałat i kolorowymi sosami. W wersji słodkiej wspaniale prezentuje się z serkiem, bitą śmietaną, świeżymi owocami, domowymi przetworami takimi jak dżemy i konfitury czy np. miodem, prażonymi jabłkami czy karmelizowanymi bananami. 

Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę

Przepis na klasyczny omlet - propozycja na idealne śniadanie

Składniki: 

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 3 łyżki mąki,
  • masło do smażenia,
  • dodatkowo ulubiona mieszanka przypraw: na słodko cukier, wanilia, cynamon, a na słono sól, pieprz, zioła prowansalskie. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka rozbijamy i starannie oddzielamy białka od żółtek. 
  2. Żółtka ubijamy przy pomocy trzepaczki, aż powstanie jasna puszysta konsystencja. Wskazówka - jeśli przygotowujesz omlet na słodko, dodaj do żółtek cukier i np. wanilię. 
  3. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. 
  4. Ubite białka delikatne łączymy z żółtkami. 
  5. Na patelni rozpuszczamy masło - wlewamymasę jajeczną i smażymy na bardzo małym ogniu. Po kilku minutach przewracamy omlet na drugą stronę. Jeśli jest to trudne do zrobienia, patelnię przykrywamy dużym talerzem, całość odwracamy i ponownie przekładamy odwrócony omlet na patelnię i smażymy około trzy minuty. 
  6. Tak przygotowany omlet ostrożnie przekładamy na talerz - podajemy z ulubionymi składnikami - receptura podana powyżej idealnie sprawdzi się w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.