Naleśniki - przepis Magdy Gessler. Restauratorka zdradza, co zrobić, by były puszyste jak obłoczki

Naleśniki - przepis Magdy Gessler świetnie sprawdzi się w każdym domu. Jeśli kochacie delikatne, puszyste jak obłoczki pankejki, zdecydowanie powinniście go wypróbować. Królowa gastronomii zdradza krok po kroku, w jaki sposób je przygotować.

Jeśli naleśniki zawsze wychodzą twarde, bez smaku lub po prostu się rwą, to zdecydowanie robisz coś źle. Z pomocą przychodzi Magda Gessler, która dzieli się przepisem na najlepsze naleśniki, które kiedykolwiek mieliśmy okazję spróbować. Jak zrobić naleśniki z przepisu ikony gastronomii? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Naleśniki - przepis Magdy Gessler. W tym tkwi sekret idealnego naleśnika

Lista składników na naleśniki Magdy Gessler na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżnia. Nie potrzebujemy żadnych wyjątkowych składników. Kluczem do sukcesu są po prostu dobre proporcje. Warto więc stosować się do przepisu, by móc cieszyć się ich obłędnym smakiem. Istotną rolę odgrywa też tłuszcz, na którym będziemy smażyć naleśniki.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody (warto użyć wody gazowanej, dzięki której naleśniki będą bardziej puszyste),
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • klarowane masło do smażenia.

Przepis na naleśniki Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

Ubijamy jajka z odrobiną soli, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy mąkę. Warto jednak rozłożyć to na kilka tur, by było łatwiej połączyć ją z innymi składnikami i rozbić grudki. Powstałe ciasto nie powinno swobodnie opadać, lecz pozostawiać cienką warstwę na sztućcu.

Kolejny krok to smażenie. W tym celu rozgrzewamy patelnię i nakładamy na nią odrobinę masła klarowanego. Wylewamy porcję ciasta na naczynie i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Smażymy na średnim ogniu, aż naleśnik zarumieni się  z obu stron.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.