Babcine pierogi z idealnym ciastem. Zapomnij o jajkach i maśle - skład szokuje, ale smakuje niebiańsko

Pierogi to nasze dobro narodowe, które króluje w wielu smacznych wersjch - zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Poza idealnym farszem istotna jest także baza - mowa tu o perfekcyjnym cieście, które jest cienkie i sprężyste. Receptura z babcinego przepiśnika może niektórych szokować, w składzie na próżno szukać jaj czy masła.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu pełne jest smacznych skarbów i tradycyjnych przepisów na dania obiadowe. Pierogi niemal w każdym polskim domu są lubiane - niezależnie od preferowanej wersji podania istotne jest prawidłowe przygotowanie ciasta, które powinno być jędrne, cienkie i sprężyste. Babcina metoda radzi jak je przygotować z nietypowych składników. 

Ciasto na pierogi - babcina metoda z nietypowym składem

Nie jest tajemnicą, że babcina kuchnia to piedestał - w menu króluje jakość, smak i tradycja. Wśród kultowych dań takich jak kotlety, ziemniaczane rarytasy, zupy czy wypieki warto wyróżnić pierogi, które uchodzą za jedną z najlepszych potraw kuchni polskiej. Nie ma w tym nic dziwnego - obłędny, soczysty farsz w połączeniu z cienkim ciastem i najrozmaitszymi dodatkami smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzu. 

Ten nietypowy przepis na pierogi, rodem z babcinego przepiśnika znacznie się wyróżnia na tle pozostałych. Wszystko przez nietypowy skład, który wielu może zaszokować. Na próżno szukać w nim jajka czy masła, jest za to gorąca gazowana i mleko! Ciasto według tej receptury wychodzi doskonałe za każdym razem - jest miękkie i bardzo elastyczne.

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Przepis na ciasto na pierogi z babcinego przepiśnika

Składniki: 

  • 25 ml gorącego mleka,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 5 szklanek mąki,
  • płaska łyżeczka soli,
  • łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania: 

  1. W dużej misce łączymy mąkę i solą, mieszamy, a następnie dodajemy gorącą wodę i mleko. 
  2. Ciasto wyrabiamy łyżką, aż mąka się sparzy. Gdy masa przestygnie, wlewamy olej i energicznie zagniatamy ciasto ręcznie - powinno być sprężyste i elastyczne. 
  3. Gotowe ciasto owijamy folią lub przykrywamy ciepłą miską i odkładamy na 30 minut. 
  4. Po tym czasie oprószamy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki płat. Wycinamy okręgi przy pomocy szklanki lub specjalnej formy, nakładamy hojną porcję farszu i przechodzimy do lepienia. 
  5. Warto poświecić więcej uwagi na ozdobne lepienie pierogów - brzegi można ozdobić widelcem, zrobić falbankę lub warkoczyk. 
  6. Tak przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątki i podajemy, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.