Zarzutka - przepis na wymarzoną zupę. Trik babci Zosi z kapustą dodaje niesamowitego smaku. Przyda się patelnia

Niektórzy na tę zupę mówią kapuśniak, inni - zarzucajka. Dla mnie i mojej rodziny to zarzutka, a najlepsza wychodziła babci. Zarzutka to prosty przepis na zupę z kiszoną kapustą, ale pewien trik dodawał jej niesamowitego smaku. Zanim babcia "zarzuciła" kapustą do garnka, troszeczkę ją podrasowała. Efekt był taki, że każdy jadł co najmniej dwa talerze.

Więcej babcinych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Babcina zarzutka to zupa, o której można pisać wiersze - przynajmniej uważa tak każdy, kto chociaż raz jej spróbował. To klasyka - prostota i smak ze składników, które zawsze są pod ręką. Jednak babcia Zosia robiła zarzutkę troszkę inaczej. Najpierw gotowała wywar, najczęściej na rosole lub żeberkach (wówczas dodawała także wędzonkę), później w głębokiej patelni wytapiała boczek. I właśnie na tej patelni potem podsmażała kiszoną kapustę. Wówczas kapusta szybciej zmiękła i nabierała aromatu wędzonego boczku, a zupa smakowała bosko i dodawała energii na długie godziny. Jak babcia robiła zarzutkę, drugie danie było niepotrzebne. 

Zarzutka - przepis babci Zosi

Składniki:

  • 2 l bulionu mięsnego lub rosołu (bulion najlepiej ugotować na żeberkach, surowych i wędzonych)
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por
  • kilka ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże garści kiszonej kapusty (ok. 600-700 g)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, majeranek

Sposób wykonania:

  1. W dużym garnku za gotuj rosół lub bulion. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane i pokrojone warzywa. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie i oddadzą do wywaru cały swój smak.
  2. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłów je z zupy. Marchewkę możesz pokroić i dodać z powrotem do zupy. Możesz także wyłowić mięso i oddzielić je od kości i ponownie wrzucić do garnka. 
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Kapustę odciśnij z soku (nie wylewaj go) i przesiekaj na desce. 
  4. W dużej patelni na wolnym ogniu wytop boczek i dodaj cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a boczek zrumieni, dodaj odciśnięta kapustę i płaską łyżkę majeranku. Podsmażaj na średnim ogniu, co chwilę mieszając łopatką. 
  5. Kiedy kapusta się lekko zezłoci, sprawdź, czy ziemniaki w zupie się już ugotowały. Jeśli są miękkie - dodaj kapustę z boczkiem i cebulą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
  6. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Jeśli uważasz, że zupie brakuje mocy, dolej sok odciśnięty z kapusty. 

Tak przygotowana zupa świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Babcina zarzutka to kolejny dowód na to, że proste przepisy nie mają sobie równych. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.