Surówka lub sałatka do obiadu to dobry dodatek, by zwiększyć wartości odżywcze posiłku. Z reguły nie są trudne w przygotowaniu, a mogą być naprawdę pyszne i urozmaicić nasz talerz. W zdrowej diecie warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego spożywanego przez nas dania. Warto jednak zacząć od małych kroków i skupić się na dobieraniu świeżych dodatków. Surówkę z marchwi i pora zrobisz bardzo szybko i z pewnością jeszcze nie raz będzie gościć na twoim stole.
Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie myjemy pora, odkrawamy ciemnozieloną część i obieramy pierwszą warstwę, jeśli jest taka potrzeba. Kroimy go drobno w cienkie talarki, przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na około 5 minut. Równie drobno siekamy kapustę.
W tym czasie warto przygotować pyszny sos winegret. Do osobnego naczynia dodajemy sok z połówki cytryny, oliwę, miód, musztardę i doprawiamy solą oraz pieprzą. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody, by sos był nieco rzadszy.
Odcedzamy pora i łączymy z kapustą oraz ze startą marchewką i jabłkiem. Zalewamy surówkę sosem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną surówkę można jeść od razu, jednak warto odczekać, aż smak składników lepiej się połączy. Wystarczy odstawić ją na 30 minut w chłodne miejsce i cieszyć się jej pysznym smakiem. Porcję warzyw do posiłku mamy z głowy. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl