Więcej sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przypalenia, zaschnięty brud, zacieki czy gruba warstwa tłuszczu na patelni to koszmar, z którym często ciężko sobie poradzić nawet przy użyciu chemicznych środków. Rozwiązanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się to wydawać. Sól rozwiąże uciążliwy problem i sprawi, że ulubiona patelnia będzie lśnić nowością.
Patelnia to jedno z uniwersalnych naczyń w kuchni na której możemy przygotować większość potraw. Niestety częste użytkowanie sprawia, że zarówno powłoka, jak i pozostałe elementy ulegają zużyciu, a zanieczyszczenia w postaci tłuszczu i przypaleń dodatkowo je uwydatniają. Jest jednak prosty sposób, by temu zaradzić - mowa tu o soli, która bez problemu poradzi sobie nawet w ekstremalnych przypadkach.
Użycie soli do czyszczenia patelni jest banalnie proste - wystarczy dokładnie umyć patelnię zwykłym płynem do naczyń, a następnie starannie wytrzeć do sucha. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie naczynia na palniku i wsypanie soli. Produkt podsmażamy przez chwilę aż się zarumieni - wówczas usuwamy sól i dokładnie wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym W ten sposób damy nowe życie powłoce, która jest niezbędna do zdrowego i łatwego gotowania.
Na ratunek przypalonej i mocno zabrudzonej patelni przychodzą także inne domowe metody. Wystarczy przygotować papkę z sody łącząc ją z wodą i nakładając na problematyczne miejsca. Innym sposobem jest zbawienny kwasek cytrynowy, który z pewnością doczyści nawet stare zabrudzenia. Wystarczy łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuścić w niewielkiej ilości wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie przełożyć przypaloną od spodu patelnię do innego naczynia i zalać roztworem. Po kilku godzinach myjemy naczynie i gotowe! Lśniący efekt pachnący nowością gwarantowany!
Pomocna, może okazać się także... woda utleniona! W połączeniu z sodą tworzy roztwór, który upora się z każdym wyzwaniem. Łączymy sodę z wodą utlenioną i dokładnie rozprowadzamy pastę na zewnętrznej części patelni. Po 10 minutach myjemy i gotowe!