Pasta kanapkowa awanturka, czyli wielka draka na talerzu. Ale bez obaw! Będzie smacznie i zdrowo

Co do kanapek? Pasta kanapkowa awanturka będzie smaczną odmianą. Do jej przygotowania potrzeba m.in. wędzonej makreli i twarogu półtłustego. Taka mieszanka będzie doskonałym źródłem energii i sprawdzi się na śniadanie.

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowe i pożywne śniadanie, warto sięgnąć po przepis na pastę rybną. Jest nie tylko pełna smaku, ale też bardzo zdrowa. Będzie świetnym dodatkiem do chleba i można łączyć ją z różnymi warzywami, np. z sałatą czy rzodkiewką. Przygotujesz ją w kilku bardzo prostych krokach. 

Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów

Awanturka -  pasta rybna do kanapek. Tak smaczna, że zniknie w okamgnieniu

Do awanturki oprócz ryby i twarogu będą potrzebne ogórki kiszone, cebula, pietruszka oraz przyprawy - pieprz i suszona ostra papryka. Całość połączy idealnie musztarda i majonez. Do pasty rybnej można dodać też inne przyprawy, np. czosnek w proszku i suszone pomidory. 

Składniki:

  • wędzona makrela,
  • kostka twarogu półtłustego,
  • dwa ogórki kiszone,
  • cebula,
  • pęczek pietruszki,
  • pieprz,
  • ostra papryka w proszku,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka majonezu.

Pasta z makreli i twarogu będzie świetnym dodatkiem do kanapek

Gotową pastę rybną można używać do kanapek. Doskonale komponuje się z pomidorami, koperkiem, zielonymi oliwkami i sałatą. Z pieczywem smakuje jeszcze lepiej skropiona oliwą albo olejem lnianym.

Przygotowanie:

  1. Obierz wędzoną makrelę ze skóry i oddziel ości od mięsa. Połącz rybę z pokruszonym twarogiem.
  2. Przygotuj cebulę. Obierz ją i posiekaj. Pokrój w kostkę kiszonego ogórka. 
  3. Umyj pęczek pietruszki i posiekaj. Dodaj do ryby wymieszanej z twarogiem pokrojoną cebulę, ogórka i pietruszkę.
  4. Do mieszanki dodaj majonezu, musztardy, pieprzu i ostrej papryki do smaku. Wymieszaj dokładnie całość. Gotową pastę należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.