Babka marmurkowa z orzeźwiającym akcentem. To słodka rozpusta na wielkanocny stół

Chociaż do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, warto zastanowić się nad listą potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Pewnych klasyków nie może zabraknąć, a jest nim babka marmurkowa. Z naszym przepisem zrobisz ją w nieco inny sposób, dodając orzeźwiającego akcentu.

Pewne potrawy i wypieku muszą obowiązkowo pojawić się na świątecznym wielkanocnym stole. Bez nich święta nie będą smakować tak samo. Gdyby zabrakło na nim klasycznej babki, z pewnością świętowanie nie byłoby już takie radosne. Aby zapewnić najlepsze kulinarne chwile warto ją zrobić.

Nasza propozycja na ten wypiek różni się małym drobiazgiem, dzięki któremu tradycyjne ciasto zdobywa nowe życie. Jest nim sok i skórka z limonki.

Przepis na babkę marmurkową

Składniki

  • 250 g miękkiego masła,
  • 150 g drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 4 średnie jajka,
  • 400 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 100 g bitej śmietany,
  • sok i skórka z 2 limonek,
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego.

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • 3 limonki,
  • 150 g cukru pudru.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

OFERTY AVANTI24.PL: Podgląd najlepszych stylizacji: z jeansem. Jak będziemy go nosić w nowym sezonie? Kurtka o skróconym fasonie jest boska!

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 175°C. Przygotowaną formę wysmaruj cienką warstwą tłuszczu.
  2. Masło, cukier, sól oraz jajka utrzyj za pomocą miksera na gładką i puszystą masę.
  3. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia do już utartej masy. Całość dokładnie miksuj do połączenia składników. Powstała masa powinna być jednolita.
  4. Cały czas miksując dodaj bitą śmietanę. Następnie podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj tartą skórkę i sok z dwóch limonek. Do drugiej 2 łyżki kakao. Ponownie wymieszaj, oba ciasta powinny mieć podobną konsystencję.
  5. Na dno formy do pieczenia wylej ciasto z kakao, a następnie ciasto z limonką. Spiralnym ruchem przeciągnij przez ciasto widelcem, tak aby kolory mogły się wymieszać i aby powstał marmurek.
  6. Blaszkę z masą wstaw do już nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut.
  7. W czasie pieczenia umyj w gorącej wodzie 3 limonki, osusz, zdejmij z nich skórkę i pokrój ją w cienkie paseczki. Zrób również lukier. Do miseczki wyciśnij sok z limonek, dodaj cukier puder i ucieraj do uzyskania gładkiej masy.
  8. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnia, pozostaw do przestygnięcia, a następnie odwróć formę i wyjmij ciasto na deskę. Jeszcze letnią udekoruj przygotowanym lukrem i skórką.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA