Mazurek wielkanocny. Zrób go wcześniej i włóż go do zamrażarki, ale pamiętaj o ważnej zasadzie

Wielkanoc to czas babek i mazurków. Te ciasta mają całe mnóstwo zalet, a jedną z nich jest to, że możesz zrobić je dużo wcześniej i zamrozić. Mazurek to ciasto, które przed zamrożeniem wymaga jednak nieco oprawy. Dziś zdradzimy prosty i szybki przepis na płaski placek i podpowiemy, co zrobić, by przetrwał w zamrażalniku do Wielkanocy.

Więcej przepisów na świąteczne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Mazurek to ciasto, które obowiązkowo musi pojawić się na stole wielkanocnym. Ile domów, tyle przepisów na mazurki, ale wszystkie ciasta łączy kilka cech. Mazurki to bardzo słodkie, niskie ciasta, najczęściej na kruchym lub miodowym spodzie, pięknie udekorowane różnymi polewami, bakaliami i orzechami, które często tworzą wzory kwiatów i różne napisy. Tuż przed świętami jest mnóstwo pracy, dlatego warto mądrze rozplanować gotowanie i pieczenie i jeśli się da - mrozić przygotowane wcześniej smakołyki. Czy mazurka można wcześniej upiec i zamrozić? Oczywiście, że tak, ale pod jednym warunkiem. Mazurek powinien być "nagi" - bez owoców i bakalii, które po rozmrożeniu zamienią się w paciajkę. Jeśli dekorujesz swoje ciasto lukrem i orzechami - możesz zamrozić je bez obaw. 

Mazurek wielkanocny - najprostszy przepis, który wytrzyma do świąt

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 650)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 większe jajko

Dodatkowo: 

  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • płatki migdałowe
  • kolorowe lukry i markery
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od przygotowania ciasta kruchego. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło (wcześniej możesz pokroić je na mniejsze kawałki). Dodaj cukier i jajko, następnie za pomocą ostrego noża zacznij siekać składniki.
  2. Kiedy składniki względnie się połączą, chwilę zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i zwarte. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki, by się schłodziło. 
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj w wybrany kształt, nakłuj widelcem i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
  4. Kiedy ciasto ostygnie, rozsmaruj na jego powierzchni masę kajmakową i udekoruj lukrami i migdałami. Następnie ciasto włóż na godzinę do zamrażalnika (na razie bez folii - masa i lukry muszą stężeć, żeby nie przykleiły się do powierzchni opakowania). 
  5. Kiedy ciasto się już zamrozi, dokładnie i szczelnie owiń je folią aluminiową lub włóż do pojemnika na ciasta. Tak przygotowany mazurek wytrzyma do Wielkanocy, a ty oszczędzisz sobie pracy i stresu podczas przygotowań.

Tak przygotowany mazurek możesz udekorować owocami i rodzynkami, gdy się już rozmrozi. Będzie smakował jak świeżo upieczony.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.