Nikt nie pogardzi gołąbkami z pysznym pomidorowym sosem. Jednak aby cieszyć się ich smakiem, warto poznać przepis idealny, dzięki któremu mięso będzie soczyste, a sos idealnie doprawiony. Podpowiadamy, jak przygotować gołąbki w domu.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na gołąbki. Istna uczta dla zmysłów, dla której warto się pomęczyć
Przygotowanie gołąbków na obiad jest niezwykle wymagającą czynnością. Składa się z kilku etapów, przez co wiele osób rezygnuje z gotowania. Mowa tu o sparzaniu liści, mieleniu mięsa, przygotowywaniu farszu, zawijaniu go w liście warzywa, duszeniu lub pieczeniu oraz przygotowaniu sosu. Nie jest to trudne, choć czasochłonne. Warto pamiętać przede wszystkim o dobrej jakości składnikach, dzięki którym obiad będzie jeszcze lepszy.
Składniki:
- główka białej kapusty,
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej lub karkówki,
- 1,5 szklanki bulionu,
- 50 g ryżu,
- cebula,
- łyżka oleju roślinnego,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu,
- 150 ml śmietany 30 proc.,
- sól i pieprz oraz inne przyprawy: do mięsa, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe gołąbki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Sparzamy liście kapusty. Kapustę pozbawioną głąba wkładamy do wrzącej, osolonej wody lub odrywamy pojedyncze liście i parzymy je partiami. Po kilku minutach wyjmujemy liście, a następnie pozbawiamy je twardego końca - nerwu. Należy uważać, aby nie porwać liści.
- Przechodzimy do przygotowania farszu. Gotujemy ryż, cebulę drobno siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy do mięsa mielonego razem z ryżem. Całość doprawiamy i wyrabiamy gładką masę.
- Następnie zawijamy gołąbki. Na brzeg liścia kapusty nakładamy farsz, a następnie zawijamy całość jak krokiety - boki do środka i ciasno rolujemy.
- Niewykorzystane liście kapusty układamy na dnie dużego garnka. Na nich ciasno umieszczamy nasze gołąbki - bez obaw mogą być ułożone warstwowo. Całość zalewamy bulionem połączonym z koncentratem pomidorowym.
- Tak przygotowane gołąbki gotujemy przez 1,5 godziny na małej mocy palnika.
- Przed podaniem dodajemy 150 ml śmietany 30 proc., by powstał pyszny kremowy sos pomidorowy.