Przepis na gołąbki. Tradycyjne danie, dzięki któremu odlecisz w kosmos. Kluczem do sukcesu jest sos

Przepis na gołąbki to receptura, którą zdecydowanie warto znać. Wariacji na jej temat jest wiele, jednak to tradycyjne gołąbki zdecydowanie wygrywają smakiem. Warto też pamiętać o przygotowaniu sosu, ponieważ to on jest kluczem do sukcesu.

Nikt nie pogardzi gołąbkami z pysznym pomidorowym sosem. Jednak aby cieszyć się ich smakiem, warto poznać przepis idealny, dzięki któremu mięso będzie soczyste, a sos idealnie doprawiony. Podpowiadamy, jak przygotować gołąbki w domu.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki. Istna uczta dla zmysłów, dla której warto się pomęczyć

Przygotowanie gołąbków na obiad jest niezwykle wymagającą czynnością. Składa się z kilku etapów, przez co wiele osób rezygnuje z gotowania. Mowa tu o sparzaniu liści, mieleniu mięsa, przygotowywaniu farszu, zawijaniu go w liście warzywa, duszeniu lub pieczeniu oraz przygotowaniu sosu. Nie jest to trudne, choć czasochłonne. Warto pamiętać przede wszystkim o dobrej jakości składnikach, dzięki którym obiad będzie jeszcze lepszy.

Składniki:

  • główka białej kapusty,
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej lub karkówki,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • 50 g ryżu,
  • cebula,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu,
  • 150 ml śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz oraz inne przyprawy: do mięsa, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe gołąbki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Sparzamy liście kapusty. Kapustę pozbawioną głąba wkładamy do wrzącej, osolonej wody lub odrywamy pojedyncze liście i parzymy je partiami. Po kilku minutach wyjmujemy liście, a następnie pozbawiamy je twardego końca - nerwu. Należy uważać, aby nie porwać liści.
  2. Przechodzimy do przygotowania farszu. Gotujemy ryż, cebulę drobno siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy do mięsa mielonego razem z ryżem. Całość doprawiamy i wyrabiamy gładką masę.
  3. Następnie zawijamy gołąbki. Na brzeg liścia kapusty nakładamy farsz, a następnie zawijamy całość jak krokiety - boki do środka i ciasno rolujemy.
  4. Niewykorzystane liście kapusty układamy na dnie dużego garnka. Na nich ciasno umieszczamy nasze gołąbki - bez obaw mogą być ułożone warstwowo. Całość zalewamy bulionem połączonym z koncentratem pomidorowym.
  5. Tak przygotowane gołąbki gotujemy przez 1,5 godziny na małej mocy palnika.
  6. Przed podaniem dodajemy 150 ml śmietany 30 proc., by powstał pyszny kremowy sos pomidorowy.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.