Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycja wielkanocna to przede wszystkim jajka, swojskie wyroby i kolorowe sałatki. Na świątecznym stole nie może jednak zabraknąć domowych wypieków takich jak babka, serniki i oczywiście kultowe mazurki. w przygotowaniu ostatniej propozycji niezbędny jest przepis na idealne kruche ciasto, a także słodkie dodatki i świąteczne zdobienia.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, trwają już pierwsze poszukiwania inspiracji i przepisów. Na tradycyjnym stole nie może zabraknąć słodkich akcentów, a przede wszystkim mazurka, który uchodzi za klasykę.
Do przygotowania mazurka wielkanocnego niezbędny jest przepis na perfekcyjne kruche ciasto. Poza odpowiednim składem i temperaturą produktów ważne jest także ekspresowy czas wyrabiania - to gwarancja smaku i perfekcyjnej struktury. Poza bazą nie może zabraknąć słodkiego wypełnienia. W tej roli idealnie sprawdzi się kajmak, czekolada, krem orzechowy czy domowe powidła. Wisienką na torcie jest z kolei dekoracja - mowa tu o pięknie zdobionych brzegach ciasta i tematycznych obrazach zrobionych z bakalii.
Składniki na kruche ciasto:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!