Mazurek wielkanocny - krucha rozkosz w tradycyjnym wydaniu. Niezastąpiona okaże się baza i dekoracja

W wielkanocnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków rodem z przepiśnika babci. Mazurek to obowiązkowy element na świątecznym stole - ciasto jest nie tylko obłędnie smaczne, ale i spektakularnie się prezentuje. Wersja z kajmakiem i zdobieniami sprawdzi się zatem idealnie.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycja wielkanocna to przede wszystkim jajka, swojskie wyroby i kolorowe sałatki. Na świątecznym stole nie może jednak zabraknąć domowych wypieków takich jak babka, serniki i oczywiście kultowe mazurki. w przygotowaniu ostatniej propozycji niezbędny jest przepis na idealne kruche ciasto, a także słodkie dodatki i świąteczne zdobienia. 

Mazurek wielkanocny - świąteczna klasyka w wersji z kajmakiem

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, trwają już pierwsze poszukiwania inspiracji i przepisów. Na tradycyjnym stole nie może zabraknąć słodkich akcentów, a przede wszystkim mazurka, który uchodzi za klasykę. 

Do przygotowania mazurka wielkanocnego niezbędny jest przepis na perfekcyjne kruche ciasto. Poza odpowiednim składem i temperaturą produktów ważne jest także ekspresowy czas wyrabiania - to gwarancja smaku i perfekcyjnej struktury. Poza bazą nie może zabraknąć słodkiego wypełnienia. W tej roli idealnie sprawdzi się kajmak, czekolada, krem orzechowy czy domowe powidła. Wisienką na torcie jest z kolei dekoracja - mowa tu o pięknie zdobionych brzegach ciasta i tematycznych obrazach zrobionych z bakalii. 

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem

Składniki na kruche ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 80 g cukru pudru,
  • jajko.

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej,
  • 180 g dżemu np. porzeczkowego lub malinowego,
  • migdały w płatkach,
  • bakalie lub suszone owoce.  

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Następnie wbijamy jajko, a na koniec zimne, pokrojone na kawałki masło. Energicznie i bardzo szybko wyrabiamy kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę. 
  2. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je przez papier do pieczenia na duży placek. Tak przygotowany spód wykładamy na naszą formę - warto wykorzystać prostokątną lub klasyczną tortownicę. Z resztek ciasta lub odłożonej części formujemy wałeczki, które estetycznie zakręcamy i wykładamy nimi brzegi ciasta. 
  3. Wierzch mazurka smarujemy warstwą dżemu. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach - opcja góra-dół. 
  4. Wypieczone ciasto studzimy. Na sam koniec wykładamy warstwę kajmaku, dokładnie wyrównując powierzchnie szpatułką. Wierzch ciasta dekorujemy bakaliami i płatkami migdałów. Warto stworzyć wzór świąteczny np. bazie, królika lub spersonalizowany napis. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA