Przepis na gołąbki z ryżem. Klasyczny obiad z lat 90. Nie zapomnij o tym sosie

Sycący obiad dla całej rodziny na kilka dni to rozwiązanie, dzięki któremu zaoszczędzimy dużo czasu. Przepis na gołąbki z ryżem nie jest skomplikowany. Wystarczy przygotować farsz, a resztę można przyrządzić kolejnego dnia. Sos pomidorowy podkreśli smak całości.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Przepis na gołąbki z ryżem to receptura znana od lat. Połączenie farszu i kapusty sprawi, że przyrządzony obiad nasyci całą rodzinę nawet przez kilka dni. Sos pomidorowy sprawi, że danie nie będzie suche. Jak przygotować tradycyjny obiad?

Przepis na gołąbki z ryżem. Jak przygotować farsz?

Podstawą dobrych gołąbków jest farsz. Bardzo często zdarza się, że restauracje lub bary mleczne chcąc zaoszczędzić, używają więcej ryżu niż mięsa. Jednak wówczas smak odbiega od zakładanego. Dlatego tak ważne jest zachowanie proporcji. Do farszu najlepiej sprawdza się wieprzowina. Należy je pokroić w kostkę i ugotować bez dodatku soli.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g ryżu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • duża główka białej kapusty,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 250 ml passaty pomidorowej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Gołąbki z ryżem. Przepis krok po kroku

  1. Wieprzowinę kroimy w dużą kostkę. Zalewamy dwiema szklankami wody. 
  2. Mięso gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
  3. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oleju, aż będzie złocista.
  4. Ugotowane mięso mielimy w maszynce.
  5. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
  6. Do wysokiej misy wrzucamy zmieloną wieprzowinę, ryż oraz usmażoną cebulę. 
  7. Farsz przyprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
  8. Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Wkładamy do wysokiego garnka. Gotujemy w osolonej wodzie.
  9. Kiedy podczas gotowania zaczną odchodzić liście, wyciągamy je z wody. W ten sposób postępujemy z każdym liściem, aż obierzemy całą kapustę.
  10. Kiedy liście przestygną, wkładamy do środka łyżkę farszu. Zawijamy, formując gołąbki.
  11. Przyrządzamy sos. Wodę, która pozostała po gotowanym mięsie wstawiamy na gaz. Wlewamy passatę pomidorową. Zagotowujemy. 
  12. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu przykrywamy dodatkową warstwą liści. Podlewamy dwiema szklankami wody.
  13. Pieczemy w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180 st. C.

Gołąbki z ryżem podajemy na gorąco, polewając wcześniej sosem pomidorowym. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.