Jajka faszerowane pieczarkami. Sprawdzą się nie tylko w święta. Sekret ich smaku tkwi w tym składniku

Jajka faszerowane pieczarkami to przekąska, która idealnie sprawdzi się wiosną. Ich smak podkreśli jeden składnik - chodzi o ząbki czosnku. Nie wystarczy tylko dodać ich do farszu, przedtem należy jeszcze je przesmażyć.

Jajka można faszerować na wiele różnych sposobów. Podajemy przepis na farsz z pieczarek, który będzie smakował doskonale, jeśli doda się do nich odpowiednich przypraw. Główną rolę będą odgrywały sól, pieprz, pietruszka i ząbki czosnku. Gotowe jajka można podawać z dodatkiem majonezu, koperku albo szczypiorku. Oto jak je przygotować, aby miały wyjątkowy smak.

Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów

Jajka faszerowane pieczarkami - znikną w kilka chwil

Składniki:

  • pięć jajek ugotowanych na twardo,
  • około 30 dag pieczarek,
  • trzy łyżki oleju,
  • trzy ząbki czosnku,
  • natka zielonej pietruszki,
  • dwie łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek, koperek lub pietruszka do ozdobienia gotowych faszerowanych jajek.

Najważniejsze to dobrze doprawić farsz solą i pieprzem

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Powinny gotować się przez około siedem minut. Po przestudzeniu w zimnej wodzie obierz je ze skorupki i każde jajko przekrój na pół. 
  2. Z każdej połówki jajka wyjmij żółtko i przełóż je do miski.
  3. Przygotuj pieczarki. Oczyść je, umyj i pokrój w bardzo drobne kawałki. 
  4. Przeciśnij czosnek przez praskę.
  5. Pietruszkę umyj i drobno posiekaj.
  6. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią czosnek na około trzy minuty. Wyłącz gaz i odstaw czosnek do przestudzenia.
  7. Odłożone żółtka zblenduj z majonezem, przesmażonym czosnkiem, pieczarkami, pietruszką, solą i pieprzem.
  8. Farsz nakładaj do pustych białek. Wierzch każdego z jajek można ozdobić odrobiną majonezu i posypać posiekanym koperkiem, pietruszką albo szczypiorkiem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: