Jajka faszerowane pieczarkami to przekąska, która idealnie sprawdzi się wiosną. Ich smak podkreśli jeden składnik - chodzi o ząbki czosnku. Nie wystarczy tylko dodać ich do farszu, przedtem należy jeszcze je przesmażyć.
fot. Jakub Ociepa / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jajka można faszerować na wiele różnych sposobów. Podajemy przepis na farsz z pieczarek, który będzie smakował doskonale, jeśli doda się do nich odpowiednich przypraw. Główną rolę będą odgrywały sól, pieprz, pietruszka i ząbki czosnku. Gotowe jajka można podawać z dodatkiem majonezu, koperku albo szczypiorku. Oto jak je przygotować, aby miały wyjątkowy smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów
Jajka faszerowane pieczarkami - znikną w kilka chwil
Składniki:
pięć jajek ugotowanych na twardo,
około 30 dag pieczarek,
trzy łyżki oleju,
trzy ząbki czosnku,
natka zielonej pietruszki,
dwie łyżki majonezu,
sól i pieprz do smaku,
szczypiorek, koperek lub pietruszka do ozdobienia gotowych faszerowanych jajek.
Najważniejsze to dobrze doprawić farsz solą i pieprzem
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo. Powinny gotować się przez około siedem minut. Po przestudzeniu w zimnej wodzie obierz je ze skorupki i każde jajko przekrój na pół.
Z każdej połówki jajka wyjmij żółtko i przełóż je do miski.
Przygotuj pieczarki. Oczyść je, umyj i pokrój w bardzo drobne kawałki.
Przeciśnij czosnek przez praskę.
Pietruszkę umyj i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią czosnek na około trzy minuty. Wyłącz gaz i odstaw czosnek do przestudzenia.
Odłożone żółtka zblenduj z majonezem, przesmażonym czosnkiem, pieczarkami, pietruszką, solą i pieprzem.
Farsz nakładaj do pustych białek. Wierzch każdego z jajek można ozdobić odrobiną majonezu i posypać posiekanym koperkiem, pietruszką albo szczypiorkiem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl