Śniadanie na słodko, czyli jajecznica w zupełnie innym wydaniu. Niezbędny jest pewien owoc. Odważysz się?

Jajecznica z bananami to dość nietypowe połączenie. Przywykliśmy bowiem do tego, że zwykle jada się ją na słono. Jest to jednak idealne rozwiązanie dla kogoś, kto nie umie zdecydować się, czy woli śniadanie słodkie czy wytrawne. Przed podaniem warto oprószyć potrawę odrobiną cynamonu. Przyda się też masło dobrej jakości.
Zobacz wideo Pojedynek: Chałka z pastą jajeczną vs. babka z majonezem

Jajecznica na słodko nie jest zbyt popularnym rozwiązaniem. Choć tego rodzaju potrawa brzmi dość niekonwencjonalnie, to jednak odpowiednie owoce sprawią, że nietypowe śniadanie przypadnie do gustu wielu osobom. W dodatku potrawa jest bogata w białko, dzięki czemu dłużej będziemy odczuwać uczucie sytości.

Jajecznica z bananami? Śniadanie na słodko z masłem orzechowym

Przygotowując śniadanie na słodko, zwłaszcza kiedy ma być to ciepła potrawa, należy wykorzystać najlepszej jakości masło. Dzięki temu wszystkie składniki połączą się w pyszną całość, a tłuszcz stanie się najlepszym nośnikiem smaku. Dodając nieco masła orzechowego, zyskamy pełnowartościowy posiłek. 

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 3 jajka
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • cynamon.

Przed podaniem polecamy ozdobić jajecznicę borówkami lub innymi ulubionymi owocami. Śniadanie na słodko najlepiej smakuje w połączeniu z kubkiem gorącego kakao.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na jajecznicę z bananami. Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzucamy masło, roztapiamy.
  2. Banany kroimy w plasterki i podsmażamy na złocisty kolor.
  3. Do skarmelizowanych owoców wbijamy jajka. Energicznie mieszamy.
  4. Kiedy się zetną, dodajemy masło orzechowe.
  5. Całość oprószamy cynamonem.
  6. Przygotowujemy kakao.
  7. Szklankę mleka wlewamy do rondelka. Dodajemy łyżeczkę gorzkiego kakao.
  8. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu, nieustannie mieszając.
  9. Kiedy kakao się zagotuje, przelewamy do kubeczka.

Jajecznicę z bananami podajemy na gorąco z dodatkiem borówek lub malin oraz domowym kakao.

Wskazówka:

Banany można zblendować wraz z jajkami i usmażyć jednocześnie na rozgrzanym maśle. W ten sposób uzyskamy jednolitą konsystencję i możemy przyrządzić nietypowy omlet.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.