W Wielkanoc 2023 wypróbuj przepis na żurek babci. Podstawą jest dobrej jakości zakwas i jeszcze pewien składnik

Przepis na żurek babci to najsmaczniejsza i najłatwiejsza wielkanocna receptura. Wystarczy dobrej jakości zakwas, by smak był niepowtarzalny i zachwycił każdego przy świątecznym stole. Zapewniamy, że nie obędzie się bez kilku dokładek.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Oznacza to nadchodzące porządki w domach i kulinarną gorączkę, która nawiedzi niejedną gospodynię w tym przedświątecznym ferworze. Nie ma się jednak co martwić. Ten przepis na żurek babci odczaruje mit o skomplikowanym procesie przygotowania tej tradycyjnej zupy.

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 500 ml zakwasu żytniego,
  • cztery białe kiełbasy,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz i majeranek,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Tradycyjny przepis na żurek babci. Wykonaj go w ten sposób

Żurek zaczynamy od pokrojenia drobno boczku i cebuli, które wspólnie smażymy na suche patelni. W międzyczasie do głębokiego garnka wlewamy wodę i wsadzamy kiełbasy. Do naczynia dodajemy również dobrze usmażony boczek i cebulę oraz liście laurowe i ziela angielskie. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 60 minut. W tym czasie wywar nabierze smaku i aromatu.

Do gorącego wywaru dodajemy dobrze rozmieszany zakwas. Najlepiej dodawać go w kilku partiach, by zupa nie wyszła za kwaśna. Wszystko zależy od pożądanego smaku. Do zupy dodajemy czosnek, chrzan i roztarty w dłoniach majeranek. Dzięki tej metodzie żurek wyjdzie dużo bardziej aromatyczny. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy zupę jeszcze 10 minut na małym ogniu.

Na sam koniec zabielamy żurek śmietaną. Wystarczy dodać ją do osobnego naczynia, dolać łyżkę wazową zupy i rozmieszać, by zlikwidować grudki. Taką mieszankę wlewamy do garnka i ponownie doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem, jeśli jest taka potrzeba. Tym sposobem pyszny i znakomity żurek z przepisu babci mamy gotowy. Nic tylko się zajadać. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA