Kapusta zasmażana - obiadowy klasyk, z którym na próżno konkurować. Z tym dodatkiem wypada rewelacyjnie

Zasmażana kapusta to klasyka z którą na próżno konkurować. Swojski smak zapewnia świeża, najlepiej młoda kapusta oraz aromatyczne przyprawy i dodatki. Przygotowanie jest banalnie proste a smak...no cóż, warto przekonać się samemu!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kapusta zasmażana to wszystkim dobrze znana klasyka. Przygotowana z młodej kapusty jest soczysta, aromatyczna i bogata w wiele cennych witamin. Chociaż przepisów na ten tradycyjny, polski smak jest wiele, warto sięgnąć po tradycyjną, babciną recepturę. 

Kapusta zasmażana - receptura z babcinego przepiśnika

Wśród tradycyjnych dodatków do obiadu kapuściane rarytasy królują na podium. Wśród surówek, sałatek i ciepłej formy podania, kapusta zasmażana uchodzi za najlepszą. To tradycyjny dodatek do polskich dań - świetnie smakuje podana z mięsem, ziemniakami czy kluskami śląskimi. Przepis warto dodatkowo wzbogacić o kilka ciekawych elementów - mowa tu o dodaniu do warzywa wędliny, boczku, kiełbasy czy kolorowych przypraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, by danie podać w wersji wegetariańskiej. Jednak obowiązkowym dodatkiem do kapusty zasmażanej jest koperek, który dodaje wiosennego smaku i sprawia, że całość pięknie się prezentuje. 

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Przepis na tradycyjną kapustę zasmażaną

Składniki: 

  • główka młodej kapusty,
  • 100 g masła,
  • 150 g boczku,
  • łyżka mąki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pęczek kopru,
  • pół szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od oczyszczenia kapusty - główkę pozbawiamy zewnętrznych, ciemnych liści. Następnie kroimy warzywo na cztery części i usuwamy głąb.
  2. Przechodzimy do starannego szatkowania, następnie przekładamy kapustę do garnka. Warzywo podlewamy wodą, przyprawiamy, gotujemy na najmniejszej mocy pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy nadal na małym ogniu, bez przykrycia.
  3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek - bdy nabierze kolorów, dodajemy go do kapusty. 
  4. W rondelku przygotowujemy zasmażkę. W tym celu rozpuszczamy masło, po chwili dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak by nie powstały grudki - zasmażkę przekładamy do garnka z kapustą. 
  5. Kapustę dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec wsypujemy drobno poszatkowany koperek i gotowe! Tak przygotowaną kapustę podajemy z ulubionymi daniami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.