Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kapusta zasmażana to wszystkim dobrze znana klasyka. Przygotowana z młodej kapusty jest soczysta, aromatyczna i bogata w wiele cennych witamin. Chociaż przepisów na ten tradycyjny, polski smak jest wiele, warto sięgnąć po tradycyjną, babciną recepturę.
Kapusta zasmażana - receptura z babcinego przepiśnika
Wśród tradycyjnych dodatków do obiadu kapuściane rarytasy królują na podium. Wśród surówek, sałatek i ciepłej formy podania, kapusta zasmażana uchodzi za najlepszą. To tradycyjny dodatek do polskich dań - świetnie smakuje podana z mięsem, ziemniakami czy kluskami śląskimi. Przepis warto dodatkowo wzbogacić o kilka ciekawych elementów - mowa tu o dodaniu do warzywa wędliny, boczku, kiełbasy czy kolorowych przypraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, by danie podać w wersji wegetariańskiej. Jednak obowiązkowym dodatkiem do kapusty zasmażanej jest koperek, który dodaje wiosennego smaku i sprawia, że całość pięknie się prezentuje.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku
Przepis na tradycyjną kapustę zasmażaną
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 100 g masła,
- 150 g boczku,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pęczek kopru,
- pół szklanki wody,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od oczyszczenia kapusty - główkę pozbawiamy zewnętrznych, ciemnych liści. Następnie kroimy warzywo na cztery części i usuwamy głąb.
- Przechodzimy do starannego szatkowania, następnie przekładamy kapustę do garnka. Warzywo podlewamy wodą, przyprawiamy, gotujemy na najmniejszej mocy pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy nadal na małym ogniu, bez przykrycia.
- Na patelni podsmażamy pokrojony boczek - bdy nabierze kolorów, dodajemy go do kapusty.
- W rondelku przygotowujemy zasmażkę. W tym celu rozpuszczamy masło, po chwili dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak by nie powstały grudki - zasmażkę przekładamy do garnka z kapustą.
- Kapustę dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec wsypujemy drobno poszatkowany koperek i gotowe! Tak przygotowaną kapustę podajemy z ulubionymi daniami.