Sałatka z burakiem, czyli prosty przepis na doskonałe połączenie smaków

Przedstawiamy bardzo łatwy przepis na sałatkę z burakiem i serem feta. Do jej przygotowania potrzeba tylko kilku podstawowych składników. Całość połączy wyśmienity sos na bazie oliwy, miodu i musztardy.

Sałatka z burakiem będzie doskonałym pomysłem nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako przekąska czy drugie śniadanie. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga poświęcenia czasu. Buraki należy najpierw upiec w piekarniku, a następnie połączyć z serem feta i sosem miodowo-musztardowym. To on sprawi, że będzie można cieszyć się niesamowitym smakiem sałatki.

Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów

Dlaczego warto jeść buraki? Są bogate w witaminy i minerały

W burakach znajduje się wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają duże ilości kwasu foliowego, manganu oraz miedzi. Buraki dodają energii i wspierają pracę serca, mózgu oraz układu pokarmowego. Warto zaznaczyć, że regularne picie soku z buraków poprawia wydolność sercowo-oddechową.

Sałatka z burakiem - prosty przepis na kolorowy dodatek do obiadu

Składniki:

  • dwa buraki,
  • opakowanie sera feta,
  • rukola,
  • garść pestek dyni lub słonecznika,
  • oliwa,
  • płynny miód,
  • musztarda sarepska,
  • chrzan,
  • sok z cytryny,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Buraki upiecz w piekarniku. Zajmie to około półtorej godziny.
  2. Wypłucz rukolę i pozostaw ją do obeschnięcia. 
  3. Fetę i upieczone buraki pokrój w niewielką kostkę. Połącz je z rukolą.
  4. Całość posyp pestkami dyni. 
  5. Przygotuj sos do sałatki. Połącz kilka łyżek oliwy z łyżką płynnego miodu, łyżką musztardy, łyżeczką chrzanu i dwiema łyżeczkami soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję.
  6. Na koniec polej sałatkę sosem miodowo-musztardowym. Podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA