Sałatka z burakiem będzie doskonałym pomysłem nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako przekąska czy drugie śniadanie. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga poświęcenia czasu. Buraki należy najpierw upiec w piekarniku, a następnie połączyć z serem feta i sosem miodowo-musztardowym. To on sprawi, że będzie można cieszyć się niesamowitym smakiem sałatki.
Zobacz wideo
Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów
Dlaczego warto jeść buraki? Są bogate w witaminy i minerały
W burakach znajduje się wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają duże ilości kwasu foliowego, manganu oraz miedzi. Buraki dodają energii i wspierają pracę serca, mózgu oraz układu pokarmowego. Warto zaznaczyć, że regularne picie soku z buraków poprawia wydolność sercowo-oddechową.
Sałatka z burakiem - prosty przepis na kolorowy dodatek do obiadu
Składniki:
- dwa buraki,
- opakowanie sera feta,
- rukola,
- garść pestek dyni lub słonecznika,
- oliwa,
- płynny miód,
- musztarda sarepska,
- chrzan,
- sok z cytryny,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Buraki upiecz w piekarniku. Zajmie to około półtorej godziny.
- Wypłucz rukolę i pozostaw ją do obeschnięcia.
- Fetę i upieczone buraki pokrój w niewielką kostkę. Połącz je z rukolą.
- Całość posyp pestkami dyni.
- Przygotuj sos do sałatki. Połącz kilka łyżek oliwy z łyżką płynnego miodu, łyżką musztardy, łyżeczką chrzanu i dwiema łyżeczkami soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję.
- Na koniec polej sałatkę sosem miodowo-musztardowym. Podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl