Obłędne ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz tylko czterech składników - doceni je nawet teściowa

Marzysz. o domowej słodkości, którą ekspresowo można przygotować? Przepis na obłędne ciasto z czterech składników sprawdzi się na każdą okazję. Jest dziecinnie proste i nie wymaga pieczenia, za to smak wypada bezkonkurencyjnie. Zapewniamy, że doceni je sama teściowa!

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasta bez pieczenia zasługują w domowym menu na specjalne miejsce - nie tylko zachwycają wyśmienitym smakiem, ale także sprawdzą się na każdą okazję. Z tym czteroskładnikowym przepisem niezapowiedziane odwiedziny i nagła ochota na słodycze nie będą straszne!

Cztery składniki i zero pieczenia - przepis na ciasto idealne

Domowe wypieki to piedestał, z którym na próżno konkurować. Niestety nie zawsze mamy czas i ochotę na długie przygotowania i angażowanie piekarnika - dlatego warto skorzystać z przepisu na słodki rarytas bez pieczenia, który w składzie ma zaledwie cztery produkty! Ta słodka rewolucja podbije kubki smakowe niemal każdego smakosza. 

Przepis na czteroskładnikowe ciasto bez pieczenia to banał, z którym poradzi sobie niemal każdy. Kluczem do sukcesu są jednak proporcje i staranne układanie kolejnych warstw w formie. Przysłowiową wisienką na torcie będzie obłędna polewa kajmakowa, która pięknie przyozdobi wierzch ciasta.

 
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na ciasto bez pieczenia - cztery składniki i gotowe

Składniki: 

  • 100 g śmietanki 30 proc.,
  • 150 g mascarpone,
  • 20 g herbatników,
  • około 70 g kajmaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przełożenia śmietany, mascarpone i kajmaku do dużej miski. Składniki dokładnie ze sobą miksujemy - wybieramy najszybszy tryb w mikserze. 
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy herbatniki, następnie wylewamy porcję masy i nakładamy kolejną warstwę herbatników. Powtarzamy czynność do wykorzystania składników - ostatnią warstwą powinny być ciastka. 
  3. Przed podaniem ciasta, chłodzimy je przez jakiś czas w lodówce. Po kilku godzinach będzie smakować wyśmienicie - polecamy dodatkowo ozdobić wierzch kajmakiem i np. świeżymi owocami. 

Przepis pochodzi z Instagrama @jedz.pysznie autorstwa Ani Zyśk.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.